Stockholms Fria

Rinkebyhuset ockuperat

Tidigt på fredagsmorgonen gick Rinkebyhusets vänner in och ockuperade det tomma förvaltningshuset i Rinkeby. Gruppen vill protestera mot kommunens beslut att riva huset.

– Det här är en protest mot att riva ett fullt fungerande hus som man skulle kunna bygga om till billiga bostäder, verkstäder eller lokaler för föreningslivet i Rinkeby, säger Martin Velazquez från ockupationsgruppen.

– Vi vill sätta fokus på att vi kan använda det här huset till det Rinkebyborna behöver.

Ett stormöte kommer hållas där de boende i Rinkeby under direktdemokratiska former ska besluta om vad huset ska användas till.

Under helgen planeras spelningar, dansworkshops och bytesloppis i huset som nu är omdöpt till Rinkebyhuset. Rinkebyhusets vänner vill bjuda in allmänheten.

– Vi vill välkomna alla Rinkebybor, alla andra i Stockholm och resten av Sverige att vara med och medverka i processen, säger Martin Velazquez.

En representant från kommunen med säkerhetsansvar för fastigheter tittade tillsammans med polis till huset under förmiddagen. Inga andra kontakter hade upprättats vid pressläggning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu