Våldsam patriotism | Fria.Nu

Recension


Göteborgs Fria

Våldsam patriotism

Astrid Trotzigs nya bok är en skrämmande fantasi som ligger lite för nära verkligheten för att det ska kännas riktigt bekvämt.

En nynazistisk organisation planerar en serie synkroniserade mord på oliktänkande, en gigantisk nationell operation där den unge Erik, den här romanens centralgestalt, är en av många pusselbitar.

Det faller sig naturligt att läsa Patrioter i ljuset av Sverigedemokraternas valframgångar nyligen, även om romanens rasistiska organisation mer har karaktären av en militant gerillagrupp än ett skendemokratiskt parti som siktar mot riksdagen.

Astrid Trotzig har skrivit flera böcker där temat genomgående har varit främlingskap. Hennes debutroman Blod är tjockare än vatten handlar om hennes egna erfarenheter som asiatiskt adoptivbarn. I Patrioter tar hon steget över till det rent fiktiva i berättelsen om Erik, som låter sig lockas in i en nynazistisk organisation av en äldre släkting. Till en början framstår gruppen som vilken hembygdsförening som helst, men snart står det klart att bilden kompliceras av att Eriks mor Irma kom till Sverige som finskt krigsbarn under andra världskriget. Genom uppväxten grundläggs hos henne en känsla av att vara övergiven och att inte riktigt passa in, en känsla som hon kanske för vidare till sin son.

Trotzig skriver korta, betydelsemättade meningar med ett avskalat språk där handlingen återges genom huvudpersonernas egna tankar, inte av en allvetande berättare. Perspektivet skiftar mellan Erik, Irma och Mats, Eriks äldre släkting som lockat in honom i organisationen. På det viset byggs en suggestiv spänning upp, en känsla av att den här historien kan sluta hur som helst.

Djupdykningen i den unge nynazistens inre blir tyvärr inte så djup som man hade kunnat hoppas, och när romanen är slut framstår det inte som särskilt mycket begripligare varför en människa drivs in i en människofientlig ideologi. Och bilden av det omgivande samhället är minst sagt skissartad, av samtiden ser man nästan inte ett spår. Det hade varit intressant om författaren hade gett sin syn på tidsandan och i vilken mån den skapar förutsättningar för extremhögergrupper att rekrytera och entusiasmera människor. Då hade den här romanen kunnat bli något mer än vad den är: en rätt spännande thriller som man glömmer ganska snabbt.

Fakta: 

Patrioter
Författare: Astrid Trotzig
Förlag: Albert Bonniers förlag

<h2>&nbsp;</h2><p><strong>Litteratur</strong></p><p>Patrioter <strong>Författare:</strong> Astrid Trotzig <strong>Förlag:</strong> Albert Bonniers förlag</p>

Annons

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu