Göteborgs Fria

Länsstyrelsen varnar: Kommunerna klarar inte lagkrav om tillgänglighet

Det är nu 47 dagar kvar till alla allmänna platser och byggnader ska vara tillgängliga. FRIA följer arbetet och nu rapporterar länsstyrelsen att inte en enda kommun i Västra Götaland kommer att leva upp till lagen.

– Det pratas mycket om att allt ska vara tillgängligt för alla, men arbetet går alldeles för långsamt. Det är under all kritik, säger Emma Rodriguez Lundström, vice ordförande i Unga Rörelsehindrade i Göteborg.

– Det finns så mycket som inte är tillgängligt, det gäller alla möjliga byggnader och platser.

Nyligen skickade alla Sveriges länsstyrelser en gemensam rapport till regeringen där de presenterar hur långt kommunerna kommit i arbetet med tillgänglighet. Där konstaterar länsstyrelserna att resultatet är långt ifrån det önskade. Trots att alla hinder ska vara åtgärdade vid årsskiftet har endast 25-50 procent åtgärdats i Göteborg. Bäst i regionen är Skara, där kommer mer än 75 procent av hindren vara åtgärdade innan nyår. Sämst till ligger bland annat Alingsås, Trollhättan och Uddevalla – där har mindre än 25 procent av hindren åtgärdats.

– Det har fattats utbildning, kännedom och ekonomiska och personella resurser, säger Mentor Demjaha, planhandläggare vid länsstyrelsen i Skåne län, som ansvarat för att sammanställa alla svar. Problemet är att det är först under de senaste åren som kommunerna har intensifierat arbetet, säger han. Vi är kritiska mot att vi inte är i mål.  

Det var år 2001 som en ny paragraf i plan- och bygglagen trädde i kraft: alla enkelt avhjälpta hinder ska vara borta från allmänna lokaler och platser till år 2010. Till allmänna utrymmen räknas till exempel vårdcentraler, biografer, järnvägsstationer, restauranger och gator.

Vad som egentligen räknas som ett ”enkelt avhjälpt” hinder finns det dock olika uppfattningar om. Kostnaden av åtgärden ska ställas mot behovet och Mentor Demjaha berättar att många kommuner har hamnat i konflikt med privata fastighetsägare om vilka hinder som räknas som ”enkla”.

En annan orsak till att det går så långsamt är enligt flera kommuner att det fattas pengar och personal. Men på socialdepartementet kan man i dagsläget inte säga om regeringen kommer skjuta till pengar för att kommunerna ska klara att uppfylla lagen. Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig på socialdepartementet, pekar på att regeringen satsar 150 miljoner på att anpassa järnvägsstationer och 12 miljoner på ett samarbete mellan Boverket och Sveriges Kommuner och Landsting.

Han medger dock att det inte kommer att räcka för att göra Sverige tillgängligt. Om regeringen kommer satsa mer kommer inte meddelas förrän nästa år. Först ska tillgänglighetsfrågan fortsätta att utredas och senast den 10 mars ska regeringen presentera ett förslag på nya mål för riksdagen.

Mentor Demjaha menar att utvecklingen ändå går åt rätt håll och Falköping och Lidköping kommer ha åtgärdat alla hinder inom ett år. Men det kommer inte Göteborg att göra. Om ett år kommer fortfarande endast 25–50 procent av hindren i Göteborg att ha tagits bort.

– Vi kommer inte att kunna delta i samhället, vi kommer till exempel inte in i affärer, säger Emma Rodriguez Lundström. Vi räknas inte som fullvärdiga medborgare och det är otroligt diskriminerande.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu