Fria Tidningen

Ockupanterna i Göransgården åker ut

Den två månader långa ockupationen av Göransgården i Visby är på väg att avslutas. Förra veckan gav värden ockupanterna fyra veckor på sig att lämna huset. "Vi ser detta inte som ett nederlag alls utan som en fortsättning, säger Johan Eriksson, en av ockupanterna", i ett mejl till Fria Tidningen.

Göransgården är ett före detta äldreboende i Visby som stått tomt i sex år. Den 29 augusti ockuperades huset i protest mot bostadsbristen på ön av en grupp som kallar sig Gotlands svarta får. Göransgården ägs av Magnus Wiman, vd för Strand Hotel, som innan ockupationen sökt bygglov för ett hotellbygge. Efter två månader har han nu gett de boende fyra veckor på sig att lämna huset.

Magnus Wiman har i media tidigare uttalat sig i positiva ordalag om ockupanterna och sagt att han kan tänka sig att låta dem vara kvar som sina gäster. Hotellplanerna var han beredd att ompröva och Göransgården med sina omkring 50 rum med toalett skulle kunna bli student- och ungdomsbostäder.

– Jag omvärderar varje dag och känner mig för. Nu när kommunen bygger hotell på Hällarna finns det inget utrymme för fler hotell på ett tag, sade Magnus Wiman till Hela Gotland i september.

Reaktioner från kommunen var också försiktigt positiva. Kommunala Gotlandshem beslutade om att inrätta en särskild ungdomskö tidigast vid årsskiftet med lägenheter med en hyra på mellan 2 000 och 3 000 kr för unga mellan 18 och 25 år.

– Det är ockupationen av före detta Göransgården i Visby som lett fram till detta, säger Gotlandshems vd Staffan Thurgren till SR Gotland.

De som bor i Göransgården var nöjda med det genomslag aktionen fått och kommunens beslut.

– Det är jätteroligt att de har börjat tänka på det, att vi har påverkat. Det var ju det vi ville, säger ockupanten Annika.

Sedan dess har fastighetsägaren Magnus Wiman tänkt om. I ett möte med ockupanterna på fredagen förra veckan meddelade han dem sitt beslut.

– Enligt honom ska vi vara ute ur fastigheten innan 1 december, säger Johan Eriksson i ett mejl.

– Anledningen till ändringen hos fastighetsägaren är att han nu fått svar från sina jurister kring det förslag vi gav honom – att betala för den ökade förbrukningen vi bidragit till samt agera någon form av fastighetsskötare. Han insåg då att om han skulle hamna i en kontraktssituation med oss så kan vi alltid hävda hyreslagen och bestrida de framtida avhysningsförsöken på ett helt annat sätt än om vi bara är ”gäster”.

Ockupanterna är ändå i stort sett positiva.

– Vi ser detta inte som ett nederlag alls utan som en fortsättning. Vi har hittills haft en solskenshistoria utan större motgångar. Vi har från början varit beredda på att så inte alltid kommer vara fallet.

– När vi nu ska vara ute i december så vet vi ärligt inte än vad vår plan är. Kan inte uttala oss om det. Än. Har så många olika alternativ.

Natten till måndagen, drygt två dygn efter beskedet, attackerades Göransgården med stora stenar. Sex fönster, vara flera till rum där de boende låg och sov, krossades. Enligt polisen finns inga misstänkta för attacken, men de boende har sina misstankar om vilka som attackerade huset.

– Troligen öns nazister, Gotlands fria nationalister, säger Johan Eriksson.

Fria Tidningen har utan framgång försökt få en kommentar från fastighetsägaren Magnus Wiman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu