Göteborgs Fria

Nio irakier hungerstrejkade på förvaret

"Vi dör hellre än skickas till våra hemländer". Det är budskapet i ett upprop från nio män från Irak och irakiska Kurdistan, som nyligen hungerstrejkade i Migrationsverkets förvar i Kållered. 

– Det här är som ett fängelse och jag är hela tiden orolig för att bli utvisad, säger Hawbash Jalal Faraj, 26 år, som kommer från staden Penjwen i den irakiska delen av Kurdistan.

Han flydde till Sverige 2007 eftersom han jobbade för demokratiorganisationen Civil Development Organisation, CDO, som hotades av ett terrornätverk. 

På förvaret sitter just nu 22 irakier och Hawbash Jalal Faraj är en av de nio personer som hungerstrejkade mellan torsdagen och söndagen förra veckan. Strejken var en sista utväg, berättar han.

– Vi har ingenting att göra, vi bara äter och sover mellan fyra väggar, så vi kom överens om att vi skulle göra det här – då kanske någon hjälper oss, tänkte vi, säger Hawbash Jalal Faraj.

– Vi vill inte bli skickade tillbaka, vi har hört om andra som blivit det och som blivit mördade på vägen mellan Bagdad och Kurdistan, säger 18-årige Rebaz Ali Mahmod, från Kurdistan.

De nio personerna satte upp lappar på väggarna om hungerstrejken och de skrev även ett brev till olika ansvariga personer på Migrationsverket om att de vill bli utsläppta ur förvaret och att de vill få stanna i Sverige.

Hittills i år har 227 irakier utvisats med tvång, trots att både FN-organet UNHCR och Amnesty kritiserar sådana utvisningar.

– Vi tycker inte att någon ska utvisas med tvång till någon del av Irak, säger Madelaine Seidlitz, jurist med ansvar för flyktingfrågor hos Amnesty. Det är bara att titta på nyhetsrapporteringen så ser man att läget är instabilt. Asylrättsligt kan man inte säga att Irak är ett land med ett normaltillstånd. 

Varför väljer då Sverige att tvångsavvisa människor till Irak trots Amnestys och FN:s invändningar?

– Vi menar inte att situationen i Irak är bra, men den är inte sådan att personer därifrån generellt kan betraktas som skyddsbehövande, säger Mikael Frejd, som företräder Migrationsverket i domstol.

– Vi tar med organisationernas bedömningar, men lägger även till rapportering från andra håll. 

De som tvångsutvisas är ofta människor som är rädda för sina liv, varför tvångsutvisar Migrationsverket människor på ett sätt som av kritiker ses som inhumant?

– Givetvis är det en tragedi att bli utvisad när man kommit hit för att få uppehållstillstånd, men enligt lag ska de lämna landet frivilligt, annars ska myndigheterna avvisa dem med tvång, säger Mikael Frejd, som pekar på återtagandeavtalet mellan Sverige och Irak.

Om avtalet råder det dock delade meningar. Amnesty menar att det inte kan tolkas som att personer ska utvisas med tvång och Iraks migrationsminister Abdul Samad Rahman Sultan håller med: 

– Vi, som alla andra länder, vill inte bidra till tvångsutvisningar eftersom det strider mot de mänskliga rättigheterna. Jag kan verkligen inte tro att den svenska staten som har varit så generös mot irakier och som är så känd för sin humanitet använder sig av tvångsmedel, sa Abdul Samad Rehman Sultan till Sveriges Radio i augusti.

Hawbash Jalal Faraj och Rebaz Ali Mahmod ser trötta ut där de sitter i Migrationsverkets besöksrum. Hungerstrejken tog på krafterna och Rebaz Ali Mahmod blev undersökt av en läkare som uppmanade honom att åtminstonde dricka vatten. 

Förvarets enhetschef, Franz Molnar, tillbakavisar dock hungerstrejkens längd:

– De hungerstrejkade bara i några timmar, de vill ha massmedial uppmärksamhet men det finns ingen seriositet i det hela, säger Franz Molnar. 

Men personalen på förvaret stöder de hungerstrejkandes version. Hungerstrejken pågick i fyra dagar och en läkare kom och undersökte dem på lördagen, enligt personalen, som också har sett till att brevet skickades till förvaltningsprocessenheten.

Nu har alla börjat äta och dricka igen, men bara tillfälligt, enligt Hawbash Jalal Faraj.

– Om de inte släpper ut oss ur förvaret och låter oss stanna i Sverige så börjar vi hungerstrejka igen.

Att utvisas är inget alternativ, enligt Rebaz Ali Mahmod.

– Jag vill absolut inte åka tillbaka, jag skulle hellre dö här.

Fakta: 

• Hittills i år har 1 622 personer återvänt till Irak frivilligt och 227 irakier har utvisats med tvång.

• 3 234 irakier har fått avslag på asylansökan i överinstans och kan därmed vänta sig att utvisas.

Källa: Migrationsverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu