Göteborgs Fria

Paneldebattörer jämförde polisers och ungdomars våld

När det nystartade nätverket Socialarbetare för social aktion höll ett panelsamtal på temat ”Göteborg brinner – uppmärksamhet eller motstånd” flyttades diskussionen från att handla om ungdomarnas syften till om vuxnas och polisens agerande.

Nätverket Socialarbetare för social aktion bildades för att lyfta in maktperspektiv i diskussionen bland socionomstudenter och socialarbetare. I onsdags bjöd de in till ett panelsamtal mellan bland andra fritidsledare, polis och politiker. Till en början handlade diskussionen om varför ungdomar använder våld och hur man bäst förebygger det. Men diskussionen flyttades snart till att handla om de vuxna.

– Ni pratar om ungdomar som om de är en främmande art. Nu sitter jag här som en tolk för de unga för de är så konstiga att de inte går att förstå, sa fritidsledaren Anna Ryding, som menade att ungdomar och vuxna borde umgås mer.

Därför efterlyste hon fler icke-kommersiella mötesplatser som inte är ålderssegregerade.

– Hela centrum är ockuperat av en kommersiell mötesplats. Det är ett strukturellt problem i hela samhället, att man måste ha pengar för att få vara med.

En socionomstudent i publiken undrade varför panelen endast diskuterade det våld som ungdomar använder och inte polisens agerande i Backa.

– Polisen har skött sig rejält dåligt som går in burdust och skapar irritation.

– Det kan handla om att poliserna är rädda, kommenterade Even Magnusson, polisens ungdomssamordnare i Storgöteborg. Det kan vara unga poliser som har barn hemma. De trodde att de skulle möta vapen, då måste de beakta säkerhet.

– Hur kan beväpnade poliser vara rädda mitt på dagen bara för att det sitter några ungdomar i en park? Ni kan inte alltid förutsätta att ungdomar har vapen, svarade studenten.

Socialdemokraten Abbas Zarinpour, ledamot i kommunfullmäktige, var inne på samma spår.

– Problemet är att det finns poliser som har förutfattade meningar om invandrarungdomar. Nästa gång ni möter en svartskalle kan ni inte behandla honom som om han var samma person som ni arresterade i går.

Snart flyttades samtalet vidare till frågan om maskulinitet.

– Det handlar om män med stark grupptillhörighet som använder manliga sätt att lösa problem, sa Björn Andersson, lektor i socialt arbete på Göteborgs universitet.

– Och nu vet ingen om jag pratar om ungdomarna eller om polisen, det är två lika grupper som möter varandra, fortsatte han, vilket mötte applåder från publiken.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu