Fria Tidningen

Ja till kyrkovigsel av samkönade par

Från och med den 1 november ska samkönade par få gifta sig i kyrkan. Det beslutade Svenska kyrkan på kyrkomötet i dag.

Med siffrorna 176 för och 62 emot röstade kyrkomötet fram det historiska beslutet att även samkönade par ska få gifta sig i kyrkan. Samtidigt avslogs flera motioner om att kyrkan inte ska ansöka om vigselrätt. Bland annat den kontroversielle riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (KD) motion om att fastslå att äktenskapet endast är mellan man och kvinna. Svenska kyrkan blir därmed en av de första kyrkorna i världen som  principiellt inte skiljer mellan samkönade och tvåkönade par. Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL, välkomnar beslutet.
– Det betyder att kyrkan jämställer alla relationer, man värderar inte längre människor i A- och B-lag. Jag tycker det är ett bra beslut man tagit.
Beslutet innebär dock att enskilda präster fortfarande har rätt att vägra samkönade par vigsel. Detta väcker besvikelse bland hbtq-personer.
– Jag tycker att det är fel, säger Sören Juvas. Det är en lucka i lagen som har gett den här möjligheten när det gäller vigslar. Det är orimligt att ha en sån skrivning i dag.
RFSL kommer verka för en förändring. Men någon prioritet har inte frågan, andra mer angelägna frågor pockar på uppmärksamheten. Sören Juvas tror ändå på en förändring.
– Jag räknar med att människors godhet kommer breda ut sig.
Beslutet gäller från och med den 1 november i år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu