Små önationer vädjar om kraftfulla klimatåtgärder | Fria.Nu
Fria Tidningen

Små önationer vädjar om kraftfulla klimatåtgärder

Klimatförändringarna riskerar att leda till fruktansvärda katastrofer för världens små önationer. I samband med veckans klimattoppmöte i FN-högkvarteret ställde dessa länder omvärlden inför ett ultimatum: om ni inte accepterar kraftiga utsläppsminskningar riskerar vi att utplånas.

Maldiverna, som är en av de små önationer som riskerar att försvinna, underströk genom sin president Mohamed Nasheed faran med att världssamfundet fortsätter att diskutera klimathotet snarare än att agera för att förhindra en katastrof.

– Om ni inte agerar snabbt och kraftfullt kommer vårt land tillsammans med andra att försvinna under de stigande havsnivåerna innan detta århundrade är över. Vår fråga till er är: Vad ska det bli av oss?

Enligt president Nasheed har omvärldens ledare hittills besvarat denna fråga med försäkringar om att de står vid de små önationernas sida, och att alla ”måste agera innan det är för sent”.

– Men sedan svalnar medkänslan och allt fortsätter på samma sätt som tidigare, och vi tvingas några månader senare komma tillbaka och genomleva samma parodi, sa Nasheed i sitt tal inför flera världens ledare, däribland USA:s president Barack Obama och den kinesiske motsvarigheten Hu Jintao.

Önationen Maldiverna har en befolkning på 400 000 invånare och landet är mycket beroende av turism. De stigande havsnivåerna, som förorsakas av klimatförändringarna, riskerar dock att helt översvämma det lilla landet.

Toppmötet hade lockat till sig över ett hundra stats- och regeringschefer och har beskrivits som det största enskilda mötet hittills där världens ledare samlats för att diskutera hur klimathotet ska hanteras. Den tidigare amerikanske vicepresidenten Al Gore hävdade vid en presskonferens efter mötet att uttalandena från Maldivernas president tillhörde ”de viktigaste” som framkommit. Al Gore påpekade samtidigt att det kommer att krävas bindande krav på alla länder – såväl rika som fattiga – för att kunna hantera klimathotet.

Tuvalu är en annan av de små önationer som riskerar att drabbas mycket hårt av klimatförändringarna.

Landets premiärminister Apisai Ielemi uppmanade vid mötet till större satsningar för att hjälpa utvecklingsländer att gå över till förnyelsebara energikällor.

– Tuvalus framtida öde vilar i era händer, sade Apisai Ielemi.

Östtimors president Jose Ramos-Horta påpekade att även om de flesta länder i världen förr eller senare kommer att påverkas av klimatförändringarna så är situationen redan nu alarmerande i vissa önationer i Stilla havet.

– Jag blir djupt bedrövad när jag hör hur människor kan komma att tvingas flytta eftersom deras öar kommer att bli dränkta inom de kommande årtiondena, sade han.

Även den lilla önationen Östtimor står inför akuta hot på grund av klimatförändringarna. Landets kustområden riskerar att svämmas över, och även landets huvudstad Dili kan drabbas av svåra problem.

Grenadas premiärminister Tilam Thomas, som företräder de 43 små önationer som finns samlade inom alliansen AOSIS, varnade för att kostnaderna för att inte agera nu kommer att bli betydligt kostsammare på sikt.

Thomas påpekade att en global uppvärmning med två grader Celsius kan få förödande konsekvenser.

– Många små önationers ekonomier och ekologiska system skulle i stort sett bryta samman.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

FN påverkas av storföretag

I en ny studie anklagas FN för ett ökat beroende av företagsanpassade lösningar på globala problem.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu