Sandinisterna kan få ny chans | Fria.Nu
  • Vänsterledaren Daniel Ortega har till USA:s förtret en chans att vinna söndagens presidentval.
Fria.Nu

Sandinisterna kan få ny chans

Den före detta presidenten och Sandinistledaren Daniel Ortega är favorit till att vinna den första omgången av det nicaraguanska presidentvalet. Hans närmste utmanare är liberalen Eduardo Montealegre.

På söndag väljer nicaraguanerna ny president och nytt parlament. Vänsterpartiet FSLN, de så kallade sandinisterna, har en god möjlighet att återta makten i Latinamerikas fattigaste land. Det är dock tveksamt om partiets ledare Daniel Ortega får tillräckligt många röster för att vinna redan i första omgången. Om en andra omgång kommer till stånd skulle en icke-sandinistisk kandidat kunna besegra Ortega på grund av den misstro många hyser mot den före detta gerillaledaren.
Daniel Ortega ledde Nicaragua efter att sandinistfronten störtat diktatorn Augusto Somoza 1979. Sandinisterna gjorde sociala satsningar på sjukvård och utbildning och inledde en jordreform för att gynna fattiga bönder. Men samtidigt försämrades ekonomin och landet led svårt under inbördeskriget mot de USA-finansierade rebellerna, de så kallade contras.

Sedan sandinisternas valförlust 1990 har Nicaragua styrts av högerregeringar som inte lyckats förbättra ekonomin. I dag lever tre av fyra nicaraguaner på mindre än två US-dollar om dagen. Två av tre arbetare skaffar sig sin inkomst i den informella ekonomin.
Den enorma fattigdomen i Nicaragua gör att många sätter sin tilltro till sandinisterna, som har en stark folklig prägling. Sandinistfronten försöker dessutom förnya sig. Partiets vicepresidentkandidat tillhörde contras under 1980-talet och har varit medlem i högerpartiet PLC. Daniel Ortega har lovat att 'begrava den nyliberala politiken' i Nicaragua, men även att bevara marknadsekonomin och tillåta privata företag att fortsätta verka.
Det finns mycket kritik mot Ortega och sandinisterna. För några år sedan slöt de en allians med liberala PLC som tillät de båda partierna att kontrollera bland annat valmyndigheten och domstolsväsendet. Pakten anses vara ett typiskt exempel på korruption och otillåten maktdelning. Ortega har även anklagats för sexuella övergrepp på sin styvdotter, men friades av en domare som står sandinisterna nära.
Högermannen Eduardo Montealegre ligger tvåa i opinionsmätningarna. Han har ett ursprung i PLC, som fortfarande styrs av den korruptionsdömde ex-presidenten Arnoldo Alemán, men har nu fjärmat sig från partiet. Eduardo Montealegre förespråkar en öppen marknadsekonomi och välkomnar det frihandelsavtal som Centralamerika har slutit med USA. Han stöds av den sittande presidenten, Enrique Bolaños, och kan ses som en fortsättning på dennes marknadsvänliga politik.
Kampen mellan Daniel Ortega och Eduardo Montealegre är även en kamp mellan Venezuela och USA. Hugo Chávez stödjer öppet Ortega och säljer billig olja till sandiniststyrda kommuner. USA bad icke-sandinisterna att ena sig kring en enda kandidat, underförstått Montealegre, för att undvika en sandinistseger. Stormakten har hotat med att Nicaragua kan gå miste om investeringar och arbetstillfällen om Ortega blir president på nytt.

Bakom de båda huvudkandidaterna finns PLC:s José Rizo och centervänsterkandidaten Edmundo Jarquín. Den sistnämnde kandiderar för MRS, en rörelse som lämnade sandinistfronten i protest mot den rådande korruptionen och som är starkt kritisk till Daniel Ortegas ledarskap. Jarquín kan ses som ett mer pragmatiskt vänsteralternativ än Ortega. Han kritiserar USA:s och Venezuelas försök att påverka valet, men är öppen för ett samarbete med de båda länderna.
Om ingen av kandidaterna får minst 40 procent av rösterna, eller 35 procent med minst 5 procents marginal till tvåan, hålls en andra valomgång mellan de två kandidater som fått flest röster. Enligt opinionsmätningarna skulle både Montealegre och Jarquín besegra Ortega i en andra valomgång.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu