Irak uppmanar Danmark att stoppa avvisningar | Fria.Nu
Fria Tidningen

Irak uppmanar Danmark att stoppa avvisningar

Iraks vicepresident Tarik Hashimi uppmanar Danmark att upphöra med tvångsavvisningar av irakiska flyktingar till dess att säkerhetsläget har förbättras, rapporterar Danmarks Radio.

Under ett möte med Danmarks Bagdadambassadör nyligen sa Tarik Hashimi att irakiska flyktingar inte borde skickas tillbaka förrän förhållandena i Irak blivit bättre. Detta enligt ett referat av mötet som Hashimi lagt upp på sin hemsida.

Ödet för de avvisningshotade irakiska flyktingarna har blivit en het fråga i Danmark. I maj i år tecknade Danmark ett avtal med Irak där den irakiska regeringen förband sig att garantera de hemskickade flyktingarnas säkerhet. Under de två år som föregick avtalet hade endast 28 avvisningsbeslut verkställts eftersom risken för de irakiska flyktingarnas säkerhet bedömdes vara för stor. Men det nya avtalet innebär att omkring 300 irakier som har fått sina asylansökningar avslagna ska avvisas.

I den första av flera planerade massavvisningar sattes 22 irakier på ett plan till Bagdad den 2 september. De flesta av dem hade gripits i ett kritiserat polisingripande i Brorsons Kirke i Köpenhamn några veckor tidigare.

Om Danmark nu ska ändra sin hållning är oklart. Bagdadambassadören Mikael Winther bekräftar mötet med Hashimi för DR men han vill inte uppge vad samtalet med vicepresidenten handlade om. Hashimi har inte mandat att ändra på avtalet, men danska asylrättsaktivister menar att regeringen måste följa Hashimis uppmaning.

– Jag kan inte tänka mig något annat än att den danska regeringen kommer att ta detta på största allvar, säger Sigurd Jacobsen, från gruppen Kirkeasyl till DR.

– När den irakiska vicepresidenten säger att de inte vill ta emot tvångsavvisade, så måste det ju innebära att Danmark slutar tvångsavvisa folk från Irak, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu