Göteborgs Fria

”Katastrof för barn som har det svårt”

Specialpedagog- och speciallärartjänsten var det som Parkskolans ledning valde bort när skolan skulle spara pengar. Beslutet kritiseras nu av lärare och föräldrar, eftersom det drabbar de barn som har det svårast i skolan.

Det råder en upprörd stämning på lärarnas tisdagsmöte. Här samlas alla Parkskolans klasslärare och de är överens om att beslutet att ta bort specialläraren och specialpedagogen innebär stora problem.

– Vissa barn kommer bli stoppade i sin utveckling, till exempel de som behöver speciella rörelseprogram för sin motorikutveckling. Där blir det tvärstopp, säger klassläraren Christina Aronsson.

Tidigare hade skolan en speciallärare och en specialpedagog – båda på halvtid. Specialläraren hade främst hand om individuell studieverksamhet, medan specialpedagogen arbetade som en coach för elever, personal och ledning.

– Att jobba som specialpedagog innebär inte att man särskiljer elever, utan man ser till helheten, gruppen. Det här kommer ge konsekvenser för alla barn, men de som har det svårast att anpassa sig till skolans strukturer faller först, säger Annette Berg, som fick sluta som specialpedagog på grund av nedskärningarna.

Lärarna uppskattar att ungefär ett barn i varje klass är i behov av särskilt stöd, och ett av de berörda barnens mamma berättar att hon är mycket orolig. Hon inte vill gå ut med sitt namn, för sin sons skull. Han går i andra klass och är i behov av extra stöd – något som han nu blir utan.

– Han förstår allt precis som alla andra, det är bara det att han behöver få saker förklarade för sig tre gånger, när andra kanske hänger med första gången. Jag vet inte vad jag ska göra nu, beslutet är en katastrof för de barn som redan har det svårt. Jag undrar hur de som tagit beslutet kan sova om nätterna, de har tagit beslutet över våra huvuden. Jag känner mig liten och överkörd.

– Den oron kan jag förstå, men det är klasslärarnas uppgift att ansvara för alla barnen oavsett behov, säger rektor Monika Steiner.

Men att axla specialpedagogens och speciallärarens uppgifter är något som klasslärarna inte känner att de har tillräcklig kompetens för. Att kunna diskutera med en utomstående specialist är otroligt viktigt, menar de.

Monika Steiner, varför valde du just att ta bort specialläraren och specialpedagogen?

– Det skulle sparas så stora summor att de handlade om att vi var tvungna att göra oss av med någon tjänst.Jag är chef över lärare, förskollärare, fritidspedagoger, speciallärare och specialpedagoger, det är där jag kan göra neddragningar.

Såväl skolans styrelseordförande som lärarna är kritiska till att ledningen inte gjorde någon konsekvensanalys innan beslutet genomfördes. Men det håller inte Monika Steiner med om.

– Det är klart att man tänker till innan sådant här beslutas – man genomför det i tanken.

Men det är väl inte samma sak som att göra en konsekvensanalys?

–Jo, det är en början till en färdig konsekvensanalys.Men vi hade inte tid på oss, det var ett paket som skulle levereras, det är olyckligt.

Nu har dock en konsekvensanalys påbörjats och lärarna har redan skrivit ner flera problem som har uppstått. På måndag är nästa arbetsplatsträff och då kommer personalen bland annat framföra dessa problem för skolledningen.

Lasse Franck, före detta vice ordförande i skolans styrelse, har också anmält Parkskolan till Skolinspektionen för att se om nedskärningarna kan strida mot läroplanen där det står att alla elever ska ha samma förutsättningar. Senast på onsdag ska Härlanda stadsdelsnämnd skriva ett yttrande till Skolinspektionen.

En öppning för att Göteborgs skolor ska kunna få mer pengar är regeringens förslag om att Göteborgs Stad ska få ett stöd på 379 miljoner. Kommunens budgetsekreterare Anders Hulterström (S) berättar att det kan bli aktuellt att komplettera budgeten och att stadsdelsnämnderna kan få mer pengar. Men Göteborgs Stad väntar in regeringens budgetproposition som är klar den 21 september innan kommunen tar beslut.

Fakta: 

<h2>Läs om hur Parkskolans ledning körde över styrelsen <a title="Föräldraledd skolstyrelse överkörd" href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/80643" target="_blank">här</a>. </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu