Fria Tidningen

Växande amerikanskt motstånd mot kriget i Afghanistan

Samtidigt som president Barack Obama vill ha ökade anslag och skicka ytterligare 20 000 soldater till Afghanistan ökar kritiken på hemmaplan - även inom de egna leden.

När kriget i Afghanistan snart går in i sitt nionde år är det inhemska stödet på den lägsta nivån någonsin. I en färsk opinionsundersökning från ABC News uppger 51 procent av de tillfrågade att de anser att kriget inte längre är värt att föra - en ökning med tio procent sedan mars. Tre av fyra uppger att de är motståndare till Obamas strategi att skicka fler soldater till landet. I en annan undersökning från CNN säger 57 procent att de är emot kriget och endast 40 procent tror att kriget går att vinna.

Krigsmotståndarna mobiliserar nu både i representanthuset och på gatorna. Obamas partikamrat Jim McGovern från Massachusetts är en av förgrundsfigurerna i en grupp lagstiftare som har röstat mot ökade anslag till kriget och kräver att Obama tar fram en plan för hur det ska avslutas.

- Det är precis som Vietnamkriget, säger Jim McGovern till The Sunday Telegraph.

- Vi fortsätter med kriget eftersom de verkar som vi inte har något annat val, men vi är på väg mot en katastrof, säger McGovern som får stöd av allt fler representanter inom både demokraterna och republikanerna.

Fredsrörelsen i USA har varit i något av en dvala sedan Obama tillträdde i januari. Men nu verkar Obamas smekmånad med rörelsen vara över och flera organisationer mobiliserar inför åttaårsdagen av invasionen den 7 oktober.

- Många tog för givet att eftersom Obama inte var som Bush så måste han vara "en Gandhi", säger Kevin Martin från Peace action, som med 100 000 betalande medlemmar är landets största fredsorganisation.

- Eftersom Obama har sagt att det är ett rättfärdigt krig så har folk trott att det är så. Men nu har fasaden krackelerat, säger Martin till australienska The Age.

Demonstrationer i samma storleksordning som dem mot Irakkriget för några år sedan är dock inte att vänta. Fackliga aktivister har fullt upp med den ekonomiska krisen och sjukvårdsreformen, och lågkonjunkturen innebär tomma insamlingsbössor. Istället för att arrangera relativt små demonstrationer lägger fredsgrupperna sin energi på föreläsningar, öppna möten med krigsveteraner, lobbying mot politiker, samt filmvisningar och konstutställningar.

Men i takt med att fler amerikanska soldater stupar i Afghanistan - augusti var den dödligaste månaden för USA än så länge - väntas motståndet på hemmaplan tillta.

- Inom de närmsta året kommer det mer och mer bli Obamas krig, säger Perry O'Brien från Irakveteraner mot krig, till New York Times.

- Han kommer hållas ansvarig för blodutgjutelsen.

Fakta: 

Kriget i Afghanistan

42 länder deltar i det USA-ledda kriget i Afghanistan.

90 000 soldater är i eller på väg till Afghanistan, varav 68 000 är amerikanska.

1 369 utländska soldater har stupat, varav 820 amerikaner.

USA:s insats har kostat 228 miljarder US-dollar, varav årets anslag på 60 miljarder US-dollar är det största hittills för ett år.

Det finns inga tillförlitliga siffror på det totala antalet afghanska offer. Enligt en FN-rapport från i juli i år dödades 1 013 civila under årets första hälft, vilket är 24 procent mer än under samma period förra året.

Källor: FN, Icasualities.org, Nationalpriorities.org

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu