”Min dröm är att hjälpa andra att finna sina drömmar” | Fria.Nu
Uppsala Fria

”Min dröm är att hjälpa andra att finna sina drömmar”

Verksamheten kring och i Gröna Lund, en bygdegård som ligger på Hållnäshalvön mot kusten utanför Skärplinge, är klart mer livaktig denna helg än många av årets övriga helger. För första gången någonsin har Naturhälsomässan formligen svärmat platsen. Närmare 30 utställare har samlats med ett gemensamt syfte för ögonen – att inspirera människor till att hitta glädjen i sina liv, må bättre och utvecklas. Målet är, enligt programbladet, ett steg närmare en bättre värld; en värld i skönhet.

 

– Kärlek är viktigt. Jag vill skapa skönhet genom kärlek. Det är viktigt att älska sig själv till att börja med, säger initiativtagaren till mässan – schamanen Ulf Dreamweaver Holgerson – som efter att släppt sin egen dröm fri fick den tillbaka tre veckor senare.

– Jag bad min dröm om hjälp och komma tillbaka till mig och visa mig den bästa och vackraste vägen att gå. I snart ett halvår har all min fritid gått åt till att planera den här mässan, fortsätter han.

Precis när vi ska börja intervjun kommer en mindre grupp hastande mot oss där vi sitter vid ett bänkbord mitt på mässområdet strax innan den öppnar.

– Vi behöver en bred tuschpenna, säger någon.

– Och här kvinnan behöver hjälp med var hon ska stå.

– Åh, så saknas det några informationsblad.

Ulf Dreamweaver Holgerson reser sig efter att ha ursäktat sig och bett mig vänta ytterligare fem minuter.

 

39 år har han hunnit bli. Den personliga resan har varit lång sedan förskoleåren i Karlholm. Han konstaterade själv snabbt att han var annorlunda, hans val var inte de andras.

– Växer man upp i en bruksbygd där jantelagen är det som styr är det svårt. Jag har jobbat med mig själv sedan barnsben men behövde tunnelbaneåren i Stockholm för att dels hitta och sedan våga göra det jag själv ville, säger han.

I Stockholm träffade han bland annat en kvinna som kallar sig Carina Solöga Högman.

– Innan dess hade jag mediterat med kompisar en gång i veckan. Men så träffade jag Solöga, hon motsvarade helt mina förväntningar. Jag går fortfarande till henne regelbundet för att få vägledning i min livsform i detta livet. Vägledningen är mer långsiktig än min dödsdag, säger Ulf Dreamweaver Holgersson som berättar att han även levt som bland annat kvinna i ett tidigare liv.

Själv ägnar han sig åt andevärlden eller som han säger ”det du ser när du blundar” och rent konkret åt trumresor och att tolka drömmar. Även här har han delvis valt Solögas väg, då hans val av symbolspråk grundar sig på en bok hon skrivit som heter Djurens språk.

– Boken är ingen absolut sanning men den tolkning jag valt att anpassa mig till. Katten har exempelvis att göra med din förmåga att älska dig själv, säger han och menar att till och med allergier kan lindras genom att de drabbade kommer tillrätta med sig själva.

Till vardags jobbar Ulf Holgersson som eloperatör vid ett av kärnkraftverken på Forsmark, han tillhörde den första kullen som läste till gymnasieingenjör vid Forsmarks skola.

– Min chef är väldigt positivt inställd till vad jag vill göra och till mina drömmar, hon kunde tyvärr inte besöka mässan men har sms:at och frågat hur det går. Annars märker man ganska snabbt i fikarummet vilka som är mottagliga, säger han med ett generöst lite långsamt leende.

 

Maria Solkråka Öst–Ljungquist från Näsviken och hennes skånske make Sven–Arne Ljungquist tillhör skaran av utställare som valt att komma till mässan på Hållnäshalvön. Tillsammans täcker de ett brett spektra av verksamheter från, i urval, medial tarotvägledning, terapeutisk aromamassage och musikteater via måncermonier, astrologi och trumcermonier till kristaller, husrening och Vedic Art–kurser.

Vi pratar om innehållet på deras utställningsbord i Gröna Lund som bland annat, förutom exempelvis teer, rökelse och smycken, är fyllt av olika typer av stenar och kristaller.

– Varför kristaller frågar du. För att de är vackra, mycket handlar om att tro och tankens makt. Men om du känner att du dras till en lila sten kan det även bero på att du behöver lite av lila för att uppnå balans. Kroppen består av sju olika chakra, eller energihjul som det också kallas, som har olika färger och som tillsammans kan vara mer eller mindre i balans, förklarar Maria Solkråka Öst–Ljungquist, som personligen tillmäter bergskristallen stor kraft.

Samtidigt säger hennes man, som om han får välja helst jobbar med människors ibland skeva självbilder, låsningar och begränsningar, att ”är du stark i dig själv och i din tro går det lika bra med gråsten”.

– Man är den man är, men ibland bör man fråga sig: Varför? Är det andra människor som får dig att känna begränsningar? Styrs du av en inre regent som är skapad av andra? Vad kan du göra för att ditt liv ska bli bättre? säger han.

 

De enas om att de själva förespråkar enkelhet, att vi människor växer genom möten med andra människor – men att vi speglar oss i både det negativa och det positiva i dessa möten och att det handlar om att välja rätt.

– Jag försöker hitta nyckeln till horoskåpet för att kunna låsa upp de egenskaper människor själva har att ta till för att lyckas, säger Sven–Arne Ljungquist.

Paret jobbar även aktivt med att rensa sina olika verksamhetsområden från rena dumheter.

– Vi har även en tarotlinje där vi jobbar med att vägleda människor. En person som ringde oss hade exempelvis tidigare blivit rekommenderad att sätta sin katt på ett silverfat, för att driva ut demonerna ur huset. Sådana ideer plockar vi genast bort, säger Maria Solkråka Öst–Ljungquist och fnyser irriterat till.

 

Betina Högman är verksam som healer sedan 2005 och ursprungligen från Stockholm, men bor sedan några år tillbaka på Gräsö. På mässan har hon valt att demonstrera reconnective healing, som hon utövat sedan 2008.

– Jag började med universell vit tids–healing för några år sedan. De har olika färg och man jobbar på olika sätt med närhealing och på avstånd, den ena är varmvit medan den andra är frostigt blå. Gemensamt för de två healingformerna är att jag inte kan styra någonting. Energin går igenom mig som ett medium. Den helar och gör bra på såväl fysisk och mental som emotionell och själslig nivå, förklarar Betina Högman – Vill du pröva? lägger hon till.

Jag sträcker reflexmässigt, lätt överrumplad fram handen. Hon frågar om jag känner något medan hon rör sina händer till och från min hand, likt en vågrörelse, utan att röra den. Cyniker som jag är berättar jag sanningsenligt att det sticker i fingrarna, men lägger samtidigt till att det kanske bara är den dåliga blodcirkulationen.

Jag väljer att blunda. Betina Högman berättar att känslan brukar sprida sig från fingrarna till handen, något jag redan känt innan hon sagt något. Helt plötsligt liksom sticker känslan iväg till mitt vänstra ben och ett begynnande åderbråck som börjat göra sig påmint, det gör lite ont fast på ett bra sätt på något vis.

 

För säkerhets skull säger jag ingenting – allt kan ju faktiskt bero på en hel rad saker som jag själv förorsakar.

Strax därefter berättar Betina Högman att reconnective healing fungerar lite olika på olika personer.

– Men väldigt ofta uppfattar de som behandlas att energin försvinner iväg, för att sedan dyka upp i ett problemställe i kroppen, säger hon.

Jag går snabbt vidare, men är lite mer omtumlad nu än innan. Då stöter jag på Anne Jogefjäll från Stockholm som håller på med aurafotografering. Jag betalar 140 kronor. En polaroidbild tas och hon läser av mig. Blundandes och med ena handen utsträckt framför sig, utan att röra mig – där vi sitter på två stolar som står mitt för varandra. Jag känner intensiteten i hennes avläsning lika tydligt som om hon hade lagt handen direkt på mig. Märkligt.

– Jag känner tre olika energier från dig. Krigaren, mamman och vetenskapsmannen, säger hon.

 

Därefter ägnar hon tio minuter åt att beskriva mig som person och min nuvarande livssituation på ett för en skeptiker skrämmande träffande sätt. Hon kikar sedan lite på bilden och tänker först att jag sitter snett eftersom auran är bruten vid högra axeln.

– Du har ont eller problem med den axeln, säger hon sedan bestämt.

Jag går henne plötsligt till mötes genom att berätta att jag har ett diskbråck i nacken som ibland ger mig problem i axeln. Anne Jogfjäll verkar inte ett dugg förvånad.

Själv vet jag inte vad jag ska tro men för säkerhets skull säger jag inget – allt kan ju faktiskt bero på en hel rad saker som jag själv förorsakar.

– Du är själv medial, det är vetenskapsmannen i dig som ställer sig i vägen för dig, kastar hon åt mig innan våra vägar skiljs åt.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu