Synpunkten


Caspar Behrendt
Fria Tidningen

Nu blåser vi rent det här jäkla landet

Härligt med denna friska fläkt från visselpiporna på Gotland. Jag känner redan hur klimatet blir bättre och tankarna klarnar. Låt oss ta i allihopa och blåsa rent hus överallt. De som plötsligt säger sanningen kallas ju visselpipeblåsare på engelska. De som säger: ”Nä vänta nu det här går för långt. Man FÅR faktiskt inte bygga på stranden, inte ens om man är öns största företagare. Stanna tåget! PIIIIIIIIP!”

Whistleblowers. Jag kan direkt komma på flera stycken amerikanska sådana. Vi har till exempel Daniel Ellsberg, som kopierade hela jäkla Pentagon Papers-rapporten 1971 så att allmänheten fick veta vad som pågick i Vietnam. Och vi har Deep Throat såklart, som avslöjade att Nixon var en skurk, för dem som inte redan hade lagt märke till det.

I Sverige finns det alldeles för få visselpipepipare. Det är symptomatiskt att vi inte ens har ett bra uttryck för det. ”Meddelare” kallas de i lagen. Snacka om trist ord, vem vill förknippas med det? Mitt engelsklexikon översätter whistleblower med ”tjallare”. Det låter ju inget vidare men vi kanske ska reclaima det?

Ja det är fanimej dags att det börjar tjallas i det här landet. Om jag hade pengar skulle jag starta en kampanj i ”knark är bajs”-stil riktad till alla myndighetspersoner. ”Yalla yalla, tjalla tjalla” kunde den heta.

Det enda som är trist med gutevisslarna är att det verkar vara ett gäng gubbar på länsstyrelsen som pratat ihop sig och sen bestämt sig för att dumpa sin kvinnliga chef. De vet att de har så pass bra material att hon med säkerhet blir körd i botten och de kan surfa vidare. Det känns inte lika hjältemodigt som att stå i Pentagon och fucka upp hela sin karriär i en kopiator.

Men nu tänker vi inte mer på det utan seglar vidare med visselpipevinden i håret och ett befriande tjut i öronen. Yalla yalla!

Gotlandstjalleriet är ju rätt absurt, eftersom ”avslöjandet” är så överraskande uppenbart. Vem trodde INTE att företagare har en gräddfil? Vem tror INTE att landshövdingen har rätt i det hon säger på bandet: ”Länsstyrelsen i Västra Götaland skulle inte bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand”.

Jag är rädd för att landshövding Samuelsson bara är en av många som filar på som sjutton åt gräddan. Jag tror att hela samhällssystemet är surt som en filbunke. Som vanligt blir det mediestorm bara när det är persontjall på gång, men vad vi verkligen skulle behöva är äkta systemtjall. Någon som visslar att hela staten är naken.

Yallatjallakampanjen kommer här med några uppslag åt dig som befinner dig i de innersta kretsarna och vill komma igång med lite fräscht tjallande:

Till er som jobbar på regeringskansliet:

Moderaterna är inte alls det nya arbetarpartiet;

Folkpartisterna har svans och klövar;

Raj-Raj tycker fortfarande att välfärden är en cancersvulst.

Till er som jobbar hos försvarsmakten eller vapenindustrin:

Blågula klusterbomber är inte heller humana;

Allt handlar bara om pengar och makt;

Svenska soldater är inte i Afghanistan för afghanernas skull, utan för pang-pang.

Till alla i maktcentrat Stockholms innerstad:

Jag vill egentligen bara ha en kram;

Göteborgskt mos pwnar en bratwurst från Stureplan;

Jag önskar att jag kunde gå till Konsum i mjukisbrallor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Ska Neoconopticon göra oss rika och säkra?

På tågstationen i Hamburg patrullerade militärer här om veckan. Så såg det ut i alla fall. De hade skottsäkra västar, gröna kläder och riktigt stora vapen. Det visade sig att det var vanliga poliser. I varje tysk polispatrull finns sedan någon månad tillbaka en person som håller i ett vapen som liknar ett avsågat hagelgevär. På grund av terrorhotet. Inte något speciellt terrorhot alltså, utan det där allmänna, kliande hotet.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Politiskt nonsens

”Vi skickar inga gnällspikar till Bryssel.” Otroligt att Folkpartiet vill få mig att rösta på dem med det budskapet. Jag blev så provocerad av valaffischen att jag bestämde mig för att rota i arkiven.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu