Stockholms Fria

Ministermöte stänger Moderna

Från den sista augusti till den 7 september håller Moderna museet och Arkitekturmuseet stängt. För allmänheten. EU:s utrikesministrar har lånat institutionerna för att under informella omständigheter kombinera kulturupplevelser med världspolitik.

EU:s informella utrikesministermöte, även kallat Gymnichmötet efter den tyska ort där det första gången hölls 1974, ska enligt traditionen anordnas i en miljö som skiljer sig från den deltagarna vanligtvis rör sig i. Värdlandets bästa sida ska visas upp, och mötet ska gärna äga rum i en stad med anknytning till ordföranden.

I detta fall heter ordföranden Carl Bildt (M), staden Stockholm och platsen Skeppsholmen. Under första veckan i september kommer såväl Moderna museet som Arkitekturmuseet att hålla stängt för allmänheten för att ge de utländska dignitärerna gott om utrymme att under lediga former diskutera världspolitiken och dess utmaningar.

Enligt Carl Bildt är arrangemanget idealt.

– Jag är väldigt glad att vi fick möjlighet att använda Moderna museets och Arkitekturmuseets lokaler till detta viktiga möte.

Museerna speglar det moderna Sverige och visar dessutom Stockholm från sin allra vackraste sida. Det är en verklig ynnest att tillsammans med mina europeiska kollegor få möjlighet att avhandla viktiga politiska frågeställningar i en sådan kreativ miljö, säger utrikesministern i ett uttalande.

På Moderna museet håller pressansvarige Kristoffer Poppius en mer neutral ton när han besvarar frågor om ministermötet.

– Vi är en statlig myndighet och kan inte ha så mycket att säga till om, även om vi skulle ha det.

Att behöva stänga besökare ute besvärar dock – museum lever som bekant först i mötet med publiken.

– Att hålla stängt är inte alls roligt, säger Kristoffer Poppius. Det händer extremt sällan, men vi kan inte göra så mycket mer än att hoppas att ingen missar det här och blir lidande. Sedan råkar det, tur i oturen, vara en mellanperiod där vi bygger vår stora utställning inför hösten.

EU:s utrikespolitik är inte helt okontroversiell. Har ni funderat över om den kulturkonsumerande allmänheten kan komma att reagera kritiskt mot er?

– Det har vi förstås. Men vi har ändå valt att inte krångla.

Regeringen avskaffade ju den fria entrén på statliga museum i början av innevarande mandatperiod, kommer ministrarna att behöva betala inträde?

– Det tror jag inte, säger Kristoffer Poppius efter ett ögonblicks tystnad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Fria Tidningen

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Fria Tidningen

Med litteraturen som livlina och försoning

”En av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus”, skriver förlaget om Alison Bechdels Husfrid, som tre år efter utgivningen i USA nu iklätts svensk språkdräkt. Det är ett minst sagt anspråksfullt påstående, och det gjorde mig redan från början skeptisk.

Uppsala Fria

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu