Göteborgs Fria

Truckstop har öppet hus på Hisingen

Rockklubben Truckstop Alaska har i vår nystartat på Hisingen. Medlemmarna har på egen hand byggt om en industrilokal till konsertlokal. Det som återstår är att få ett godkännande från kommunen. ”Vi vill göra allt enligt paragraferna och vara lagliga. Vi försöker verkligen, säger Melinda Constanzo, en av de aktiva i föreningen.”

Truckstop Alaska håller till i ett gammalt tryckeri på Lindholmen. Huset har en matt, gul färg. Strax innanför dörren syns en gammal bensinpump. Väggarna är täckta av motiv som målats av Mikael Dalnäs och andra konstnärer. Mitt emot scenen står en antik soffa med medaljongmönster.

– Vi ska vara mer öppna nu. Här är en lokal, ta för dig. Alla som vill ska få delta, säger Elmira Fanni.

Köket är ljust, rent och nybyggt. Melinda Constanzo slår igång kaffebryggaren. Elmira Fanni och Elinor Frejd öppnar fönstret och tänder varsin cigarett. I dörren till ett angränsande rum står några flak med öl.

– Det ska vara fest här för en som fyller år så vi håller på att laga mat, säger Melinda Constanzo.

För att göra om en industrilokal till en konsertlokal krävs det en hel del ombyggnadsarbete. Köket och toaletterna har byggts upp från grunden.

– Säkert är det 100 pers allt som allt som har varit med och jobbat. Det är folk med specialistkunskaper som har dragit rör och kopplat el. Vi återanvänder mycket byggmaterial. Vi sorterar även skruvar och använder dem på nytt. Vi har inga större resurser. Färger har vi fått genom gamla färgslattar som folk har tagit hit, säger Melinda Constanzo.

Truckstop Alaska har inga problem att leva upp till begreppet gördetsjälvanda. På scenen man byggt ska det erbjudas rockmusik. Men den grundläggande tanken med Truckstop Alaska är att skapa en rockklubb som drivs i kamratlig anda och inte i vinstsyfte. ”Vi gillar inte vakter, regler, eller dyra öl”, står det i Truckstop Alaskas grupp på Facebook.

– Det behövs ett ställe för band som växt ifrån fritidsgårdarna. Här hänger väldigt olika folk. Hippies, hårdrockare, studenter, konstfolk. Och i olika åldrar, säger Elinor Frejd.

Verksamheten finansieras helt av inträdet till konserter, samt försäljning av mat och dryck. Möjligheten att sälja alkohol är begränsad, och kräver att föreningen ansöker om ett tillfälligt utskänkningstillstånd för varje enskild kväll. För att få ett permanent tillstånd krävs det ytterligare arbete med lokalen.

– De tar oss som oseriösa och det ställs krav på oss som inte ställs på andra. Vi är ändå ett slutet sällskap. I och med vår ekonomiska situation är det svårt, säger Elmira Fanni.

För att Truckstop Alaska ska få tillstånd att anordna konserter krävs det att lokalen uppfyller brandskyddsmyndighetens krav på bland annat brandalarm. Det krävs också att det byggs en rullstolsramp.

– Vi tycker att de överdriver. Det blir kostnader på över en halv miljon. Ge oss en halv miljon så fixar vi det, säger Melinda Constanzo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Punk till stöd för gömda flyktingar

Det är dags för Punk Illegal Festival – detta trots att förra årets festival inte uppfyllde syftet att samla in pengar till gömda flyktingar och gick back med 20 000 kronor.

Göteborgs Fria

Artister vägrar vara valpropaganda

Artister i Storbritannien protesterar nu mot att förknippas med rasistpartiet British National Party som säljer deras musik. I Sverige har bland andra Ulf Lundell protesterat mot att Sverigedemokraterna i olika sammanhang har använt hans musik.

Fria Tidningen

Inget tjafs i Rasslebygden

I slutet av maj blir det punk för hela slanten när Rassle punkrockfestival i Emmaboda hålls för tredje gången. En av de 19 grupperna som uppträder är Körsbärsfettera från Borås.

Filmprojekt uppmärksammar dubbelt utsatta kvinnor

Angelika märker hur mannen hon lever med förändras. Han misshandlar henne och kontrollerar allt hon gör. Så börjar Dubbelt utsatt. En novellfilm om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Göteborgs Fria

El Perro del Mar målar kärleken i svart

El Perro del Mar är tillbaka med en ny skiva. För FRIA berättar hon att hon styrs av känslorna och att nya albumet Love is not pop handlar om kärlek med ett svart tema.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu