Fria Tidningen

Förskolan positiv för utvecklingen hos de minsta

Förskolebarn mellan ett och tre år utvecklar sitt intellekt tidigare än barn som är hemma. Men det förutsätter en god välfärd med generösa skattemedel. Det visar en forskningssammanställning av Statens folkhälsoinstitut.

Det finns många åsikter om förskolan är bra eller dålig för barn i tidig ålder. Men nu vill Statens folkhälsoinstitut, FHI, slå hål på myten om att förskolan kan ha skadliga effekter på barn i tidig ålder.

– Vi har sedan tidigare känt till att förskolan är bra för äldre barn, men det nya är att det också gäller barn i tidig ålder, säger Sven Bremberg, avdelningschef på FHI.

Tidigare har det publicerats undersökningar som pekat på motsatsen, att effekterna på små barn kunde vara negativa.

– I de undersökningar där man har sett en negativ påverkan på barnen är oftast förskolan av bristande kvalitet, framför allt genom en låg personaltäthet, säger Sven Bremberg.

Sammanställningen baseras på fyra vetenskapliga artiklar som fokuserat på barns kognitiva utveckling. De treåriga förskolebarnen visade bättre resultat för kunskapsprocesser som bland annat språk, inlärning och minne än jämnåriga som varit hemma. Sven Bremberg menar att den höga kvaliteten på pedagogiken i svenska förskolor stimulerar den kognitiva utvecklingen.

– Det innebär en förståndsutveckling där barnens förmåga att hantera språk och information blir bättre. Pedagogiken vi har i svensk förskola utgår från det enskilda barnets utveckling, säger han.

En grundförutsättning för hög personaltäthet och välutbildade lärare är fortsatt höga offentliga medel till barnomsorgen.

– Det krävs subventionerade skattemedel till förskolan för att vi ska kunna behålla vår höga svenska kvalitet, konstaterar Sven Bremberg.

Barnpsykologen Marie Carlsson, som har en frågespalt i tidningen Föräldrar & Barn, vill tona ner betydelsen av de nya rönen. Hon menar att det både finns positiva och negativa sidor med att sätta barn i förskolan i tidig ålder.

– Det positiva är att barnen får stimulans av att vara i grupp samtidigt som förskolan är en väldigt pedagogisk verksamhet. Men idealet är ändå att man är hemma med sina barn under de två första åren.

– Det kan innebära en stress för barnet att under tre års ålder bli lämnad på förskolan. När man är i den åldern har man inte utvecklat vetskapen om att man med all säkerhet blir hämtad igen, säger hon.

Sambandet mellan bra förskolor och hög välfärd har också fastställts av Unicef. Rapporten placerar Sverige i topp över hur väl man lyckats nå en hög internationellt standard för förskolan. Sämst är Kanada och Irland tätt följt av USA.

Fakta: 

SVERIGE BÄST PÅ BARN:

En sammanställning av Unicef visar att Sverige är det enda OECD-land som uppfyller alla tio kriterier som organisationen satt upp för att skydda barn under de mest sårbara åren.

Kriterierna omfattar bland annat föräldraledighet, nationell handlingsplan för utsatta barn, utbildningsnivå för förskolelärare, personaltäthet och barnfattigdom.

Siffran inom parentes visar hur många kriterier länderna levde upp till.

Bäst:

1. Sverige (10)

2. Island (9)

3. Danmark (8)

4. Finland (8)

5. Frankrike (8)

Sämst:

1. Irland (1)

2. Kanada (1)

3. Australien (2)

4. USA (3)

5. Schweiz (3)

Källa: Unicef

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Närhet till parker bra för din hälsa

Tillgången till grönområden och promenadstråk i ditt bostadsområde kan vara livsviktigt. Åtminstone om man ska tro en rapport från Folkhälsoinstitutet som menar att infrastrukturen är en betydande formel för din hälsa.

Gott nytt år?

Arbetslöshet, havererad bolånemarknad, stigande psykisk ohälsa. Välkomna till 2009! Kan man förhålla sig positiv till ett år som det redan regnat domedagsprofetior över? Ja, åtminstone enligt författarna och coacherna Mia Lehndal och Kjell Haglund, som menar att det är precis vad vi bör göra.

Framgångsideal stressar 80-talisterna

Ur askan av 90-talets lågkonjunktur växte en ny generation och ett nytt förhållningssätt fram. Nu har 80-talisterna blivit vuxna och lider sviterna av individualismens barnsjukdomar.

– De har väldigt höga ambitioner och krav på sig själva, säger Karin Enqvist, legitimerad psykoterapeut för Unga vuxna på Södermalm i Stockholm.

© 2024 Fria.Nu