Göteborgs Fria

Popduo utan dödsångest

Sedan några år har trenden inom Göteborgs musikvärld varit ett opolerat, lite skitigt ljud, och musikerna drivs av passionen. Popduon New Found Land går mot trenden och gör istället melodisk och välproducerad musik. I dagarna släpps deras debutalbum, We All Die.

Det var baktakten som förde Anna Roxenholt och Karl Krook framåt. De spelade i samma reggaeband när de kom på att de delade en längtan efter att spela ren och skär pop.

– Jag lyssnade på pop i smyg, berättar Karl. Och då råkade jag skriva poplåtar som inte gick att göra om till punk.

Karl har sin bakgrund som gitarrist i diverse hårdrock- och punkband och Anna, som är saxofonist, har rötterna i jazzen. Anna har länge skrivit dagbok och det kändes naturligt att sätta ihop det till låttexter. När hon visade upp dem för Karl var det något som klickade. Han hade lite låtskisser och på den vägen är det.

Duon utgör en lyckad musikalisk och konstnärlig kombination. Anna håller just nu på att avsluta sin jazzutbildning på musikhögskolan. Karl har studier på konstskolor bakom sig och är numera grafisk designer. Ett av hans senaste verk inom design är omslaget till deras debutalbum.

New Found Land arbetar mycket på varsitt håll eftersom Anna numera bor i Berlin. Hon pendlar dock flitigt till Göteborg, dels på grund av utbildningen men också för att det är viktigt att jobba med Karl och sätta ihop deras idéer. De tycker inte att det behöver vara en nackdel att inte bo i samma stad. Tvärtom innebär det att det blir mer intensivt och effektivt när de ses och repar.

Det är viktigt för duon att låtarna ska fungera lika bra live som på skiva.

– Det ska inte vara en dimension som saknas, säger Anna. Vi är en popduo och då ska man kunna spela live som en duo precis som på skivan. Man ska inte sätta på skivan och undra vad det där är.

De hade tur och upptäcktes vid en spelning i Malmö av Carl Granberg, en producent som verkligen förstod dem.

– Han gillade oss och tyckte vi hade ett snyggt ljud. Det är viktigt för både honom och oss att det är bra kvalitet på produktionen, säger Karl.

Att det nuförtiden finns en trend att musiken ska vara passionerad och låta lite skitig och nästan improviserad är inget de bryr sig om.

– Vi låter ju såhär, säger Anna. Det skulle bara vara konstlat att försöka smutsa ner ett sound. Visst kan man väl ha passion i musiken trots att den är välgjord? Känslorna är ständigt närvarande och det absolut viktigaste när vi spelar.

We all die är titeln på skivan, vilket onekligen låter deppigt. Men själva menar Karl och Anna att de inte har några direkta ambitioner att förmedla något budskap.

– Det är ju texter om relationer, menar Anna. Men mycket kretsar runt att ta vara på sitt liv. We all die. Vi ska alla dö, men innan dess ska vi passa på att göra något gött under tiden!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu