• Vänsterkandidaten Rafael Correa har snabbt blivit folkets favorit inför morgondagens presidentval i Ecuador.
Fria.Nu

Vänstern väntas segra

I morgon, söndag, går 9,2 miljoner röstberättigade ecuadorianer till valurnorna för att välja ny president. Vänsterkandidaten Rafael Correa och socialdemokraten León Roldós ligger bäst till enligt opinionsundersökningarna.

- Vi ska ge de korrupta politikerna piskrapp tills det gör ont!, försäkrar presidentkandidaten Rafael Correa (vars efternamn betyder piska eller bälte) sina anhängare under ett torgmöte.
I början av året stöddes den före detta ekonomiministern Rafael Correa av endast fem procent av väljarna. Men tack vare en kreativ valkampanj, en karismatisk framtoning och frän kritik av de etablerade politiska partierna är Correa nu favorit till att vinna presidentvalet.

Rafael Correa vill minska avbetalningarna på statsskulden och är starkt kritisk till de internationella långivarna. Han vill även stänga USA:s militärbas vid kuststaden Manta och istället stärka banden till vänsterregeringarna i Sydamerika.
Rafael Correa har kallats för en ny Hugo Chávez, efter Venezuelas vänsternationalistiske president, och besökte nyligen denne i Caracas. Correa anklagas för att vara populist och har väckt oro i USA och hos den ekonomiska eliten i Ecuador. Men till skillnad från Chávez är Rafael Correa inte militär och har en gedigen akademisk bakgrund.
Rafael Correas parti, Alianza País, ställer inte upp i parlamentsvalet. Efter en eventuell seger i presidentvalet kommer de istället att kalla till val till en konstituerande församling med uppgift att skriva en ny grundlag. De vill att den nya grundlagen ska reformera det impopulära parlamentet och det korrupta politiska systemet i Ecuador.

Socialdemokraten León Roldós ledde opinionsundersökningarna fram till Correas uppsving på sluttampen. Roldós vill inte sammankalla en konstituerande församling eftersom han inte ser det som en lösning på landets problem. Istället vill han reformera staten gradvis med stöd av folkomröstningar, så kallade 'consultas populares'. Han vill inte utmana USA genom att stänga militärbasen i Manta, men inte heller skriva under det frihandelsavtal som diskuterats med supermakten under de senaste åren.
Bananexportören och mångmiljonären Alvaro Noboa ligger trea i opinionsundersökningarna. Han är Ecuadors rikaste man och står för en konservativ, nyliberal politik. Noboa, som delar ut presenter under sina valmöten, har viss möjlighet att nå en andra valomgång på bekostnad av León Roldós. Om ingen av kandidaterna får minst 40 procent av rösterna, och 10 procent mer än tvåan, hålls en andra omgång mellan de två kandidater som fått flest röster.

Under de senaste tio åren har tre presidenter störtats i Ecuador. Den 20 april förra året avsattes den före detta arméöversten Lucio Gutiérrez under ett socialt uppror. Gutiérrez hade vunnit presidentvalet år 2002 med löften om en vänsterpolitik, men väl vid makten valde han att fortsätta den rådande nyliberala politiken. Hans popularitet dalade och hans politiska allierade flydde fältet. Under upproret som avsatte Gutiérrez var slagordet: 'Bort med dem alla!' Demonstranterna ville byta ut hela det politiska etablissemanget för att 'rena' politiken. Men de traditionella politiska partierna överlevde och är nu vänstermannen Rafael Correa måltavla i valkampanjen.

Den största utmaningen för näste president kommer att bli att fullfölja den fyraåriga mandatperioden. Eftersom inget parti kommer att få egen majoritet i det nya parlamentet måste den kommande presidenten skaffa sig allierade i andra politiska läger. Onaturliga politiska allianser förknippas ofta med korruption och ogillas av befolkningen. Om Rafael Correa vinner valet skulle han dessutom helt sakna stöd i parlamentet eftersom hans parti inte ställer upp i parlamentsvalet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu