Synpunkten


Anna Veeder
Fria.Nu

Arkeologi som politiskt vapen

El’ad är de enda som verkligen fattat vilken enorm kraft som finns i arkeologin, konstaterar Yoni medan vi passerar förbi vakterna utanför ingången till den arkeologiska parken City of David. ”De enda – förutom vi.”

El’ad, förkortning för ”El Ir David”, är en judisk bosättarorganisation vars uttalade syfte är att ”judaisera” Jerusalem, med fokus på den äldsta delen av Jerusalem söder om Tempelberget, som i dag är en del av den palestinska byn Silwan. Principen för deras arbete är samma som alla religiösa samfund använt för att hävda politiska anspråk i Jerusalem: hitta en helig plats, bygg ett monument på platsen och se sedan till att tjäna en hacka på de pilgrimer som kommer på besök.

Miljongåvor från anonyma utländska bidragsgivare kombinerat med direkt och indirekt politiskt stöd från israeliska myndigheter, polis och förvaltning har lett till att El’ad lyckats ta över 70 procent av egendomarna i Wadi Hilwe-kvarteret i Silwan. Sedan 1998 driver El’ad också den arkeologiska parken - den enda nationalpark i Israel som förvaltas av en politisk organisation och inte av Israeli national parks authority – och finansierar nya utgrävningar som utförs av Israel antiquities authority.

”Arkeologin används här som ett politiskt vapen”, säger Yoni. ”El’ads turer, som har mellan 350 000 och 400 000 besökare per år, fokuserar enbart på den bibliska historien kring kung David och den judiska perioden fram till förstörelsen av det andra Templet år 70. Sedan gör de ett jättehopp till slutet av 1800-talet, när fattiga jemenitiska judar som inte accepterades i det judiska kvarteret innanför murarna bosatte sig i området.”

Yonathan (Yoni) Mizrahi gör sedan drygt ett år alternativa arkeologiska visningar av området.

”Arkeologi är att söka igenom lager efter lager, att besöka tidigare kulturer och lära sig något om deras samhällsstruktur, språk och kultur”, förklarar Yoni. ”Arkeologiska utgrävningar är en del av vårt världsarv och tillhör inte någon specifik grupp.”

Omsatt i praktiken betyder detta att man under en tur med Yoni får höra både om den kanaaneiska kulturen, kung David, sociala skikt i Jerusalem på 700-talet före vår tidräkning (”de rika har alltid bott högst upp på kullen, och de fattiga längst ner, precis som i dag”), något om de många små knubbiga kvinnogudabilder i lera som hittats, engelska 1800-talsarkeologer som grävde med Bibeln i handen, El’ad och den judiska bosättarrörelsen i Jerusalem, hotet om husrivningar i Bustankvarteret och också om de jemenitiska judarna som bodde i Silwan från slutet av 1800-talet och fram till 1936 och som hade goda relationer med sina arabiska grannar.

Turen slutar i det gemensamma protesttält som Wadi Hilwe-invånarna satte upp i februari 2008 för att protestera mot utgrävningarna och tunnlarna under husen. Jawad Siyam, en av de mest framträdande palestinska aktivisterna, berättar för turdeltagarna om hur de uppfattar bosättarnas aktiviteter i Silwan:

”I Wadi Hilwe bor ungefär 7 000 palestinier, plus 300 bosättare som har alla rättigheter”, förklarar Jawad. ”Vi har inga skolor, dagis eller ungdomsgårdar, däremot har vi husrivningar och får böter för varje liten förseelse. Polisen och nationalparksmyndigheten samarbetar med dem i syfte att driva ut oss härifrån. Vi protesterar på flera sätt: genom att lägga in petitioner till HD och till israeliska domstolar, och genom att organisera oss. Det här tältet är en del av vår icke-våldsstrategi.”

På väg tillbaka till västra Jerusalem stöter vi på grupper av turister som långsamt tränger sig fram längs gränderna i det judiska och armeniska kvarteret. När vi passerar Davids torn i det ljumma solskenet minns jag ett stycke ur dikten Turister av Yehuda Amichai:

Jag sade till mig själv: räddningen kommer endast om deras guide säger till dem: ”Ser ni den där romerska bågen? Den är inte viktig: men alldeles bredvid, till vänster lite längre ner, sitter en man som har köpt frukt och grönsaker till sin familj”.

Fakta: 

<h2>Anna Veeder är frilansskribent bosatt i Israel och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Konsten att alienera sina vänner

Israels före detta president Moshe Katzav är mest berömd för sin chauvinistiska kvinnosyn, som i slutändan gav honom en sjuårig fängelsedom för våldtäkt. Men Katzavs arrogans och uppblåsta självbelåtenhet visade sig inte enbart i hans relation till kvinnor, utan även gentemot representanter för judiska religiösa strömningar utanför ortodoxin.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En arabisk vår i Tel Aviv

På Rotschildboulevarden, som på kort tid förvandlats från chic paradgata till centrum för en av de mest imponerande folkliga protester som hållits i Israel, råder full feststämning. Hundratals Tel Avivbor, turister och nyfikna besökare flanerar längs boulevardens annars så gröna mittremsa där ett tältläger satts upp i en spontan protest emot Tel Avivs orimliga hyror och katastrofala bostadssituation.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Samexistensen som trotsar lagen

Molnen hopar sig över parkeringsplatsen ovanför den övergivna palestinska byn Lifta intill Jerusalems västra infart. I bilradion rapporterar en israelisk journalist från det centrala torget i Majd al-Shams på Golanhöjderna, dit ett hundratal palestinier från flyktinglägren i Syrien lyckats ta sig för att demonstrera med sina medhavda palestinska flaggor. Libanesiska styrkor har skjutit ihjäl ett antal libanesiska demonstranter som närmade sig den israeliska gränsen; vid Erezövergången till Gazaremsan skadades ett dussintal palestinier varav en livshotande då den israeliska armén öppnade eld mot en demonstration. Hundratals palestinier demonstrerar vid Kalandiaövergången i Jerusalem, situationen är spänd och hotar att eskalera. Längs norra gränsen råder högsta beredskap och föräldrarna uppmanas att ta hem sina barn från skolorna.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Kan Egyptens frihet nå de afrikanska flyktingarna?

Sinaihalvön är ett turistparadis som drar till sig såväl israeliska backpackers, kristna pilgrimer, dykningsfantaster och den egyptiske ex-presidenten Mubarak, som tagit sin tillflykt till sin lyxvilla i Sharm el-Sheikh. Men Sinai är också huvudled för en omfattande och enormt lukrativ människosmuggling över den långa och svårövervakade gränsen mellan Israel och Egypten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Vänstervridna patrioter vandrar för demokratin

Israels mest katastrofale utrikesminister genom tiderna, Avigdor Lieberman, lyckades nyligen med det ingen annan israelisk politiker åstadkommit: att få 15 000 israeler att lämna sina varma vardagsrum en lördagskväll i januari för att vandra längs Tel Avivs regnvåta gator i en demonstration till stöd för demokratin.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu