Första diskrimineringsfallet för otillgänglighet avgjort i Norge | Fria.Nu
Fria.Nu

Första diskrimineringsfallet för otillgänglighet avgjort i Norge

I förra veckan föll den symboliska klubban som för första gången testade den nya norska lagen som gör otillgänglighet till diskriminering.

Ärendet gäller en hög tröskel in till en resebutik i centrala Oslo där personer med rörelsehinder och rullstol menar att de inte kommer in. Resebutiken tycker inte att höga trösklar går att klassa som diskriminering men Likestillings- og diskrimineringsombudet tycker annorlunda och menar att deras otillgängliga entré är ett brott mot diskriminerings- og tilgjengelighetslovens krav på universell utformning. Den nya lagen trädde i kraft i Norge 1 januari i år har gjort att Norges handikappförbund nu har anmält en stor mängd förrättningar runt om i Norge för diskriminering.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu