Göteborgs Fria

Här får gamla slitna böcker nytt liv

Förra veckan besökte vi två antikvariat i Göteborg och i bokhyllorna stod många slitna böcker med ryggar som vittnade om att de varit med ett tag. För bokälskare som ser sina älskade klenoder falla isär finns dock hopp. FRIA har besökt Krister Flodstrand, en av Göteborgs två bokbindare som fortfarande håller kvar vid det traditionella hantverket.

Fina vackra skinnbandomslag med utsirade mönster är inget man vanligtvis hittar i den vanliga bokhandeln. Bokälskaren med kärlek till franska band, skinnband eller klotband får istället sitt lystmäte hos de klassiska antikvariaten.

Men böcker slits och vad göra när ryggen på älsklingsboken ramlat av och sidorna trillar ur? Räddningen står att finna hos bokbindaren som ger utdömda böcker ett nytt liv. Hit går även många samlare med fynd som de gjort i dammiga arkiv och som behöver fixas till eftersom de oftast är helt obundna.

Fria knackar på hos Flodstrand Bokbinderi där Krister Flodstrand håller liv i ett klassiskt hantverk. Man slås direkt av den trevliga atmosfären inne i det kombinerade antikvariatet och bokbinderiet. En liten trappa leder upp till en avsats där Krister oftast står och arbetar – här görs allt för hand och ingen del av arbetet är digitaliserad.

Krister står och vevar på en skärningsmaskin från mitten av 1800-talet. Jobbet som han håller på att avsluta är för en av sina stamkunder.

Krister berättar att hans kunder kan vara i stort sett vem som helst. Allt från farmödrar som vill laga sin gamla barndoms bibel till Volvo som vill ha en bok till mässan i Genève.

– Det jag håller på med just nu eller snarare avslutat är en Coffetable-book för en reklambyrå, säger han och tillägger skämtsamt att reklambyråerna alltid vänder sig till honom när de inte vet hur de ska få ihop det.

För Krister Flodstrand har böcker alltid betytt något speciellt. Redan under universitetstiden band han sina egna anteckningsböcker och han har alltid sett på böcker som något mer än bara text. Han gillar tanken på att någon lagt ner mycket tid och arbete bakom en bok. Dock menar han att det är allt mer sällan något gör detta, då vi lever i ett konsumtionssamhälle där det ska vara billigt och förläggare är allmänt snåla.

Flodstrand menar att situationen för bokbindare i Sverige är en helt annan än den i resten av Europa och att han kan se ett minskat intresse för bokbinderiet som hantverk. I Frankrike och andra länder vid Medelhavet och kontinenten har dock intresset istället ökat. Det är just intresset för mindre upplagor och tryckteknikerna som växt och böckerna är kvalitetsmässigt långt ifrån de böcker som säljs i bokhandlarna. I Europa har även intresset bland privatpersoner ökat. Många vill trycka upp sina böcker hos bokbindarna, något som Krister också märkt av.

– Vanligtvis brukar människor komma med fotografier de tagit eller lösa papper till en bok de skrivit, det kan vara allt från en avhandling till en diktsamling.

Annars brukar nog många förknippa bokbinderiet som stället dit man kan gå för att få sina böcker lagade och förvandlade till nyskick igen. Det kan handla om allt från gamla kokböcker till reparationsböcker för gamla motorcyklar, eller att de vill ha sina älsklingar inbundna.

I dag diskuteras det om vi framöver istället kommer att läsa elektroniska böcker och tidningar för att spara in på papper.

– De sa att det papperslösa samhället skulle göra inträde för tio år sedan. Men i dag finns det mer papper än någonsin, konstaterar Flodstrand.

Dessutom är det mesta av dagens papper av sämre kvalitet. För att få riktigt slitstarka böcker i dag borde man återgå till att använda lumppapper, berättar han. Det pappret, lumppappret, är i huvudsak gjort på textilrester och är så slitstarkt att det håller i hundratals år. Men det blev dock för dyrt när man började trycka stora upplagor.

Att Krister Flodstrand till sist blev bokbindare beror mer eller mindre på slumpen. Han hade aldrig tänkt på bokbinderiet som ett yrke förut, men efter ett möte med Arbetsförmedlingen ordnades en tremånaders praktik hos bokbindaren Leonard Gustafsson i Stockholm och på den vägen är det, säger han med ett leende.

I dag har han varit i branschen i tio år. Dock är han en av få.

– Det är inte många kvar, om man ser i den här delen av landet finns det nästan bara en kotte i varje län. Det finns inga som vill lära sig hantverket längre.

Ett plus i kanten för Krister och hans kollegor i västra delarna av Sverige är att det är så dyrt att fixa sina böcker i Stockholm och att många kunder på andra sidan av landet kommer hit med sina böcker. Sen är det så, menar Krister, att när en kund väl hittat ”sitt” bokbinderi så byter de aldrig.

– På det sättet liknar det frisörbranschen, säger Krister med ett leende.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu