Cyklopen får antinazistiskt pris | Fria.Nu
Stockholms Fria

Cyklopen får antinazistiskt pris

Kulturkampanjen, Stoppa nazismen – aktivt ickevåld och de mordbrandsutsatta fackföreningsaktivisterna. Det var några av de prisade när Artister mot nazister i veckan delade ut stipendier till grupper och enskilda som arbetat mot högerextremism.

Artister mot nazisters stipendium instiftades 2001 vid en välgörenhetsgala i Globen. Sedan dess utdelas årligen stipendier till enskilda och organisationer som på ett eller annat sätt gjort en insats i kampen mot nazism och högerextremism.

I år belönades ett flertal folkliga antifascistiska initiativ. Däribland Stoppa nazismen – aktivt ickevåld, som iklädda neongula västar flankerar nazisternas demonstrationer med bilder på deras offer och provocerar de högerextrema genom sin tystnad.

Även Nyckelskramlarna i Nyköping, som enligt juryn ”visat att man med enkla medel kan protestera och bekämpa nazism och rasism” mottog ett stipendium.

I slutet av 2008 skedde flera uppmärksammade våldsdåd som nazister misstänks ligga bakom. Den fackligt aktiva familj i Högdalen, vars lägenhet i Högdalen brändes ned efter att de hängts ut på en nazistisk hemsida, mottog ett stipendium om 50000 kronor.

– Jag vet inte vad nästa pristagare heter och vill inte veta, sade konferencieren och stipendiets initiativtagare Mikael Wiehe från scenen. Det här är en familj som aktivt motarbetat nazismen och som resultat av detta fått sin lägenhet nerbränd och tvingats fira ned sitt barn från balkongen. Vi vill ge dem det här som stöd i en svår stund och som en uppmuntran till fortsatt kamp.

Dubbelt så mycket mottog Kulturkampanjen, vars frihetliga kulturhus Cyklopen brändes ned till grunden timmarna innan ett utannonserat möte med Nätverket mot rasism skulle äga rum. Kulturkampanjen slöt upp med dryga 15 aktivister för att motta sitt stipendium, och läste från galans vid det laget ganska fulla scen upp personliga vittnesmål om vad huset och processen kring det betytt för dem.

– Praktiskt arbete är någonting jag aldrig har varit bra på, men att dra igång ett bensinaggregat eller tända en gasolbrännare är inte längre någonting främmande för mig. Jag har älskat varje svettdroppe som har fallit från min panna, berättade en kvinna.

Bland övriga stipendiater märktes stiftelserna Expo och Exit, Mats Deland och Charles Westin som sammanställt antologin Brunt!, flera LO-distrikt samt överlevare från Förintelsen vilka i dag ägnar sig åt att ”vaccinera” ungdomar genom upplysningsarbete.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Fria Tidningen

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Fria Tidningen

Med litteraturen som livlina och försoning

”En av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus”, skriver förlaget om Alison Bechdels Husfrid, som tre år efter utgivningen i USA nu iklätts svensk språkdräkt. Det är ett minst sagt anspråksfullt påstående, och det gjorde mig redan från början skeptisk.

Uppsala Fria

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu