Inget nyp i mars | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Inget nyp i mars

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin har räknat ut att koldioxidnivåerna i atmosfären nu är de högsta på 20 miljoner år. Förstår ni? 20 miljoner år!!! Det är vår livsstil som orsakar detta. Koldioxiden lägger sig som ett lock runt jorden och hindrar, enkelt förklarat, värme från att komma ut och bidrar till global uppvärmning.

Inom 35 år måste CO2-utsläppen gå ned till noll annars får vi en 3-gradig höjning av jordens medeltemperatur istället för 2 grader (som inte heller är bra). Vid 3 grader får vi sinande vatten, värmeböljor och översvämningar som dagens unga drabbas av när vi är pensionärer.

Varför har det blivit så här? Jo, problemet är att allt vi gör kräver energi, mycket energi. Alla prylar vi köper behöver energi för att framställas, våra bilar behöver bränsle för att drivas och våra bostäder behöver värmas upp och så vidare. Det vi främst använder som energikälla är fossila bränslen, kol och olja, vilka ger CO2-utsläpp. Att vi bara har 35 år på oss är uppgifter som verkligen får mig att reagera och jag hoppas fler med mig är beredda att ändra livsstil. Det behöver inte vara en sådan stor uppoffring. Antagligen har vi egentligen mer att vinna på att anamma en mer hållbar livsstil än en ohållbar... Vi kan bli lyckligare och mer kreativa på kuppen!

Nyligen gick jag med i med Facebookgruppen ”Inget NYP i mars”. Alltså inget nyproducerat i mars, om det nu var någon som i sin fantasi trodde något annat. Materiell konsumtion är ohållbar, men att konsumera upplevelser kan vara hållbart. Därför blir det extra mycket kultur för mig i mars. Närkultur alltså. Facebookgruppen är en liten påminnelse som finns där hela tiden och som motiverar mig lite extra. Ett annat lysande exempel är Navid Modiris blogg 365 saker där Navid presenterar en sak att göra varje dag under ett år. Uppmaningen till alla kreativa är: Ut med er. Sjung upp, ta ton och ta plats.

Vi tar ett mer kreativt och spännande samhälle där det händer mer varje dag och samtidigt räddar vi världen eftersom vi roar oss själva med upplevelser. Den som har något att dela med sig av kan göra det för att glädja andra eller sig själv. Den som inte vill vara avsändaren, ”kulturskaparen”, kan bli kulturkonsument.

Att konsumera en upplevelse framför en pryl eller ett klädesplagg gör också nytta på flera plan. Kultur ger oss möjligheten att se utanför oss själva och vår egen vardag. Kultur ger oss en inblick i andras tankar. Det vidgar våra vyer och vi får tänka i nya banor. Vi ser plötsligt allting i ett större perspektiv, får en överblick över det som sker och över bakgrunden. Detta behöver vi mest av allt just nu. Samtidigt bidrar kulturkonsumenten till en mer hållbar värld. Han/hon bidrar även till den lokala ekonomin, betalar en liten del av de kulturverksammas löner samt gynnar den fira tankens spridning. Det gör alltså gott i många bemärkelser.

Historiskt sett har det ofta varit ur kulturen som de nya tankarna och lösningarna föds. Det är inte bara teknik som behövs. Snarare tvärt om. Vi kan inte lösa inbyggda problem med tekniska lösningar när det är vår livsstil som är felet. Det är ett livsstilsbyte som behövs. Vi bör fundera ut hur vi vill leva, vad som är möjligt, hur de efterkommande får det och så vidare. Därefter gå från ord till handling. Kulturen kan rädda oss!

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Gard Montán rustar djuren för strid

William och Arthur är kaxiga vildänder i stridsrustning. I konstnären Oscar Gard Montáns bildvärld antar djuren småleende striden och visar upp sig på Galleri Fresh Fish i Göteborg.

Göteborgs Fria

Dynamik på liten scen

Att få till det första gången är inte så lätt, det fick Gustav III och Sofia Magdalena bittert erfara under sin levnadstid på 1700-talet. Pelikanteatern låter dig återuppleva deras pinsamheter i höst.

Göteborgs Fria

Klimatsmartmat gör skillnaden

Klimatångesten rotar sig alltmer i världen och vi får ständigt nya rapporter om hur fel vi egentligen lever. Samtidigt finns det personer som aktivt arbetar med att skapa lösningar i situationen. Författaren Maja Söderberg är en av dem.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu