Lula storfavorit i Brasiliens 'megaval' | Fria.Nu
Fria.Nu

Lula storfavorit i Brasiliens 'megaval'

På söndag går brasilianarna till valurnorna för att välja president, kongress och delstatsregeringar i Latinamerikas största val. Trots att ytterligare en skandal skakar Lulas arbetarparti PT ser den sittande presidenten ut att bli en säker vinnare.

Bara tio dagar innan valet sparkade president Luiz Inácio 'Lula' da Silva sin kampanjchef. Orsaken var ännu en skandal med förgreningar högt uppe i PT:s partiapparat. Medlemmar i arbetarpartiet ertappades när de försökte köpa en dossier med information om bland annat José Serra, oppositionspartiet PSDB:s kandidat till delstatsguvernör i Sao Paulo. Enligt uppgifter innehåller dossieren korruptionsanklagelser mot flera oppositionspolitiker.
Skandalerna kring PT har varit många den senaste tiden. Förra året avslöjades att PT hade köpt röster i kongressen för att kunna driva igenom vissa lagförslag. Röstköp är inte ovanligt i Brasilien, men denna gång var de skyldiga medlemmar i det parti som sagt sig vilja stoppa korruptionen inom politiken.
Trots att valspurten har kommit att handla om den så kallade 'dossiergate' och oegentligheter inom PT leder partiets ledare och sittande president, Lula da Silva, opinionsmätningarna överlägset. I de flesta undersökningar får han lite över hälften av de giltiga rösterna och skulle slippa en andra valomgång.

När den före detta metallarbetaren Lula da Silva valdes till president år 2002 var det en stor seger för vänstern, både i Brasilien och i Latinamerika. Förhoppningarna om en radikal förändring var stora i ett av kontinentens mest ojämnlika länder. Den nye presidenten inledde satsningen 'fome zero', noll svält, för att motverka undernäring i fattiga familjer. Han höll även tal på de rika ländernas toppmöten för att uppmärksamma fattigdomen i syd.
Men snart började många inom PT:s vänsterfalang att kritisera 'arbetarregeringen' för att den inte ändrade den nyliberala makropolitiken. En del av dem, som till exempel Heloísa Helena, lämnade partiet. I dag är Helena den enda kvinnliga presidentkandidaten. Hon ställer upp för Socialistpartiet och ligger på tredje plats i mätningarna med cirka 8 procent av rösterna.

Lulas popularitet kan förklaras med att de makroekonomiska siffrorna är mycket goda. Ekonomin har växt och landets valuta, real, har stärkts gentemot US-dollarn. Dessutom har regeringen skapat sociala program för att hjälpa fattiga familjer. Elaka tungor kallar de sociala programmen för valfläsk, men de säkrar viktiga röster åt Lula.
Oppositionspartiet PSDB:s kandidat Geraldo Alckmin får något under 30 procent i opinionsundersökningarna. Han försöker att vinna de fattigas röster just genom att angripa den starka valutan, som är en frukt av den makroekonomiska politiken. Den högt värderade realen gör utländska produkter billigare, men det höga inhemska prisläget drabbar framför allt låginkomsttagare, menar Alckmin. Trots retoriken är det framför allt medelklassen som stödjer PSDB:s kandidat. Alckmin är inte en trovärdig kandidat för många fattiga väljare. Hans parti regerade under åtta år innan Lula tog över och lämnade då efter sig ett land med enorma inkomstskillnader. PSDB:s framtid ser dock god ut, dess kandidater är favoriter till att vinna de viktiga delstaterna Sao Paulo och Minas Gerais.

Om Lula får sitta kvar vid makten kommer förmodligen dagens ekonomiska politik att ligga fast, möjligen med fler 'gåvor' till låginkomsttagarna när makroekonomin tillåter det. Lula kommer också att anstränga sig för att göra Brasilien till en aktör i världspolitiken. Med stöd från grannländerna hoppas Sydamerikas jätte få en permanent plats i ett utökat säkerhetsråd.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu