Gard Montán rustar djuren för strid | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Gard Montán rustar djuren för strid

William och Arthur är kaxiga vildänder i stridsrustning. I konstnären Oscar Gard Montáns bildvärld antar djuren småleende striden och visar upp sig på Galleri Fresh Fish i Göteborg.

En vindlande, halvt fallfärdig trappa leder upp till en äkta 1800-talsvind där nyöppnade galleri Fresh Fish är inhyst. Vindsutrymmet är kallt och oinrett. Vilsna råttor har fått träda åt sidan för uppstoppade änder och minkar. Utställningen heter Beskydd och kan beskådas där fram till mitten av mars.

– Jag gillar förvandlingen som de uppstoppade djuren genomgår när de får skydden. De får ett helt annat uttryck. Ja, du ser ju själv, säger Oscar Gard Montán.

När Oscar var liten var det Star Wars-leksaker som gällde. Man kunde ta av en hjälm eller byta ett vapen och det är bland annat därifrån inspirationen till konstverken kommer. Han tycker att djuren behöver beskydd eller så är det kanske de som ska beskydda oss. Men han anser sig absolut inte vara en vegankonstnär. Verken utgår från uppstoppade djur men det är bland annat deras förändrade uttryck han vill förmedla.

– Jag har givit dem ridderliga och kungliga namn, William och Arthur, för att bidra till deras ståtliga karaktärer. Artur är redan såld och ska nu uträtta sitt uppdrag på ett företags huvudkontor.

I en annan del av utställningen framträder halvmeterstora färgglada superhjältar vid namn Seth, Sobek och Anibusk.

– Det är varianter av 3 000 åriga egyptiska gudar. Jag tycker de besitter liknande krafter som superhjältar och de är också här för att beskydda oss.

Det finns helt klart en djupare mening bakom verken men det är helt ok att skratta och uppskatta humorn i skulpurerna. Oscar vill glädja folk med sin konst.

Planer inför framtiden finns, bland annat drömmer Oscar om att få göra offentlig konst, kanske en jättestor bronsmink med skydd i någon park eller nåt. Oscar berättar att han kan tänka sig använda sin kompetens till att arbeta med illustration och grafisk formgiving som egenföretagare.

Beskydd är Oscars första separatutställning och de röda prickarna lyser glädjande upp bredvid många av verken.

– Jag säljer bra! Det trodde jag aldrig. De skyddsbeklädda djuren är en unik och lite märklig idé som visat sig vara ovanligt bra.

Just nu är det ett stort intresse för Oscars konst. Flera beställningar ligger på lager och på söndagarna far han runt och köper uppstoppade djur på loppisar och hos antikhandlare. Direkt efter Galleri Fresh Fish flyttas utställningen till Elite Plaza Hotels foajé för ytterligare exponering – ett samarbete som tillkommit via Galleri Fresh Fish och något som Oscar verkligen värdesätter. Som ny konstnär gäller det att etablera ett tydligt varumärke, nätverka och rycka i alla trådar.

Konstvärlden blir allt bredare. Internet har skapat helt nya möjligheter med bloggar och hemsidor och har givit konsten en tillgänglighet som är fantastisk. Den tidigare uppdelningen mellan konst och hantverk försvinner allt mer enligt Oscar. Uppdelningen är onödig och han drar själv skillnaden vid rena bruksföremål – allt annat kan vara konst.

På Högskolan för design och konst, HDK, där Oscar studerar vid magisterprogrammet för tillämpad konst, pågår en ständig debatt som Oscar låter passera.

– Jag är konstnär och arbetar med skulptur. Om jag går på HDK eller Valand spelar ingen roll. För människor som gillar min konst har det underordad betydelse. Jag låter verken tala. b

Fakta: 

Oscar Gard Montán

Ålder 29 år

Studerar HDK - Tillämpad konst med inrikting keramisk konst

Aktuell ”Beskydd” Fresh Fish Gallery, Stampgatan

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Inget nyp i mars

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin har räknat ut att koldioxidnivåerna i atmosfären nu är de högsta på 20 miljoner år. Förstår ni? 20 miljoner år!!! Det är vår livsstil som orsakar detta. Koldioxiden lägger sig som ett lock runt jorden och hindrar, enkelt förklarat, värme från att komma ut och bidrar till global uppvärmning.

Göteborgs Fria

Dynamik på liten scen

Att få till det första gången är inte så lätt, det fick Gustav III och Sofia Magdalena bittert erfara under sin levnadstid på 1700-talet. Pelikanteatern låter dig återuppleva deras pinsamheter i höst.

Göteborgs Fria

Klimatsmartmat gör skillnaden

Klimatångesten rotar sig alltmer i världen och vi får ständigt nya rapporter om hur fel vi egentligen lever. Samtidigt finns det personer som aktivt arbetar med att skapa lösningar i situationen. Författaren Maja Söderberg är en av dem.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu