Erlander får inte plats utanför Rosenbad | Fria.Nu
Stockholms Fria

Erlander får inte plats utanför Rosenbad

En enig namnberedning har föreslagit att Rosenbadsparken ska döpas om till Tage Erlanders park. Men den borgerliga majoriteten i stadsbyggnadsnämnden säger nej.

Tage Erlander brukar kallas ”Sveriges längste statsminister”. Dels för sin längd, dels för att han under 23 års tid abonnerade på landets högsta politiska post. Diskussionen om att uppkalla en plats efter den tidigare socialdemokratiska partiordföranden har funnits länge, och nyligen föreslog en enig namnberedning att Rosenbadsparken utanför Rosenbad döps om till Tage Erlanders park.

Men den borgerliga majoriteten i stadsbyggnadsnämnden säger nej. I ett pressmeddelande skriver stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal att ”platsen framför statsministerns kansli av demokratiska skäl inte bör partipolitiseras”.

Detta har, i ljuset av att moderaternas tidigare partiordförande Gösta Bohman och folkpartiets dito Bertil Ohlin nu får platser uppkallade efter sig, upprört stadens socialdemokrater.

– Det är nu när moderaterna vägrar som det blir partipolitik av det, säger Teres Lindberg (s), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Det är en tragisk och jättemärklig inställning. Samtidigt ska massor av gamla borgerliga partiledare få platser döpta efter sig, men den statsminister som suttit längst i en demokrati i världen ska inte få en plats.

Teres Lindberg anser att den plats namnberedningen förordar är väl vald då det var i närheten av var Tage Erlander verkade.

Majoriteten vill istället se alternativa platsförslag med mindre symbolvärde.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu