Militärer blir åtalade för tragedin i Bogotá 1985 | Fria.Nu
Fria.Nu

Militärer blir åtalade för tragedin i Bogotá 1985

Elva personer försvann när armén stormade det ockuperade domstols-palatset i Bogotá år 1985. Nu ska ledarna för militärerna som stormade palatset bli åtalade.

Den 6 november 1985 ockuperade gerillan M-19 domstolspalatset i Colombias huvudstad Bogotá. Gerillan ville sätta press på regeringen. Regeringen gerillan hade förhandlat om fred och fattat ett beslut. Men ingenting hände, och därför ockuperade gerillan domstolspalatset. Armén tog tillbaka det med våld. Cirka 100 personer blev dödade, bland annat elva domare. Elva personer försvann.

Ingen blev dömd för det som hände i domstolspalatset. Belisario Betancur var president när detta hände. Parlamentet sa att det inte var hans fel. Armén frågade inte honom, de fattade själva beslutet att storma palatset. 35 personer från gerillan var med på ockupationen, och alla blev dödade.
Kanske kunde man ha dömt M-19:s ledare för att ha planerat ockupationen. Men gerillan lade ner vapnen år 1990, och då fick alla medlemmarna amnesti.

Nu har åklagarna i Colombia undersökt fallet länge. De har börjat förhöra militärerna som ledde stormningen. De vill veta vad som hände de elva som försvann. Nästan alla de försvunna arbetade i domstolspalatsets kafeteria. På tv-bilder från stormningen kan man se hur de lämnar palatset. Soldater förde dem till ett hus som militären använde under stormningen.

De försvunnas familjer har försökt få veta vad som hände deras anhöriga, men de har inte fått veta något. Troligen trodde militären att kaféets personal hörde till gerillan. Vissa personer säger att kaféets personal blev torterad och sedan mördad. För några år sedan hittade man en massgrav på en kyrkogård i södra Bogotá. DNA-analyser visade att en kropp i massgraven kom från en av de försvunna.

Militärerna säger till åklagarna att de bara lydde order från sina befäl. De säger också att brotten är preskriberade. Men åklagarna säger att de inte preskriberar brott där någon har försvunnit innan man hittar offren.
Tragedin i domstolspalatset är fortfarande ett öppet sår i Colombia. Vems fel var det som hände? Vänstern säger att det var arméns fel för att de vägrade förhandla. Högern säger att det var gerillans fel. Om militärerna blir dömda blir vänstern nöjd. Då kan också offrens familjer se fallet som avslutat.
Men högern gillar inte att medlemmarna i M-19 går fria.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu