Göteborgs Fria

Böcker behöver barn

I Bokmässans seminarie Den tysta sammansvärjningen och rätten till läsning deltog den palestinska författaren Sonia Nimr, som skrivit barnboken A little piece of ground, tillsammans med den brittiska författaren Elizabeth Laird.

Den handlar om 12-årige Karim, som lever i Ramallah på Västbanken. Han vill leka och spela fotboll men hindras av det rådande utegångsförbudet. Med boken vill författarna bland annat berätta för barn, runtom i världen, hur det är att leva mitt i kriget och ockupationen.
Sonia Nimr talade inte så mycket om just den, utan mer om det som hon inte kan skriva i barnböcker som publiceras i Palestina.

– Jag vill skriva böcker om att barnen struntar i skolböckerna och istället klättrar i träd och blir smutsiga. Jag vill kunna skriva om fisar och pruttar, men det är inte politiskt korrekt.

Sonia Nimr menar att med alla regler kring hur en bok får vara och inte vara, blir skrivandet meningslöst, barnboken blir som en skollektion, inte mer.

– Barnen i Palestina får inte vara barn. Jag vill ge barnen ett utrymme där de kan vila från verkligheten. Min son har sett människor bli dödade, kriget och ockupationen gör att barn ser våld varje dag. Och ändå kan något jag skriver i en barnbok ses som kontroversiellt! Hur kan något jag skriver vara värre än detta? säger Sonia Nimr.

Jaqueline Wilson, brittisk barn- och ungdomsboksförfattare, och Paul Sturges, professor i biblioteksvetenskap, Storbritannien, deltog också i seminariet. Paul Sturges pratade bland annat om hur vissa barnböcker upprör föräldrar i USA.

– I Miami, USA, uppstod dispyter när barnboken A visit to Cuba kom. Föräldrar blev rädda, därför att de inte kunde hantera att deras barn faktiskt kunde bilda sig en egen uppfattning utifrån boken, som innehöll vissa positiva bilder av Kuba.

Yttrandefriheten är inte rådande i Palestina, men inte heller alltigenom i USA och Storbritannien. Både Wilson och Sturges berättar om kontroverser kring egna böcker såväl som barnböcker i skolbiblioteken. Men skillnader blir ändå tydliga. När det talas om problemen kring vad som tillåts och inte i skolbiblioteken sitter Sonia Nimr tyst. Sedan säger hon:

– Det verkar som om jag kommer från en helt annan planet. Vi har inga bibliotek, det är inte tillåtet, säger hon.

En lång väg kvar till yttrandefrihet. Inte bara för Sonia Nimr – Jaqueline Wilson och Paul Sturges har en kamp att föra de med, liksom vi här i Sverige; yttrandefrihet är inget givet, något som vinns, etableras och förblir ett faktum. Snarare behöver vi ständigt påminnas och påminna om rätten till yttrandefrihet men även det ansvar och de skyldigheter som följer med det.

Paul Sturges hänvisar till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Jaqueline Wilson menar att kommersialiseringen av barnboksmarknaden, liksom av bokmarknaden i stort, är förödande. Problemen ser olika ut, men alla tre är överens om att barnen behöver böcker och böckerna behöver yttrandefriheten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

Unga ska bli mindre rädda

Barn & Ung

Många unga är rädda när de ska gå hem sent på natten. Projektet Utgång/hemgång i Östergötland vill öka tryggheten.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu