Göteborgs Fria

Den traditionsenliga bokrean riskerar att försvinna

På tisdag drar årets bokrea igång och från midnatt är det fritt fram att botanisera bland fynden hos landets bokhandlar. Men redan förra lördagen började nätkunder förbeställa sina reaböcker. Detta trots regler från Svenska Bokhandlareföreningen om att förhandsbeställningar innan reastarten är förbjudna. Detta har lett till att en del inom branschen befarar slutet för den traditionella bokrean.

Försäljningen under reaveckorna har varit stabil de senaste åren. Det blev en kraftig uppgång 2002 när bokmomsen sänktes och efter det har försäljningen legat på samma nivå, säger Svenska Bokhandlareföreningens vd Thomas Wyatt.

– Näthandeln har ökat och bokklubbarna minskat, men totalt sett är det stabilt, säger han.

De internetbaserade butikerna är inte medlemmar i Svenska Bokhandlareföreningen och behöver därför inte följa deras avtal om gemensam reastart. Däremot har de kommit överens med föreningen om ett gemensamt datum för att släppa reakatalogerna. Sedan de kom har det dock gått att beställa från nätet.

Pär Svärdson, vd på AdLibris, berättar att greppet har varit framgångsrikt.

– Vi har gjort en mångmiljonsatsning på marknadsföring inför rean i år, och vi har redan fått in dubbelt så många beställningar som tidigare år.

Böckerna skickas inte ut till kunderna förrän vid det officiella datumet för reastart. Men på nätet innebär förbeställning i praktiken försäljning, anser Thomas Wyatt.

– Det blir inte konkurrens på lika villkor. Kunderna betalar ju böckerna i förväg och därmed köps de när de beställs.

Böckerna når inte kunderna förrän på första readagen, men det är av mindre betydelse menar han. Det blir olika inköpsdatum och därmed orättvist.

Pär Svärdson tycker däremot att alla butiker har samma förutsättningar.

– Det är lika för alla. I diskussionen med Bokhandlareföreningen blev slutsatsen ett gemensamt datum för katalogsläpp och det är då vi börjar ta emot beställningar.

Att internetbutikerna kommer att konkurrera ut de vanliga butikerna och att rean som institution därmed skulle vara hotad, tror dock inte Thomas Wyatt.

– Bokrean kommer alltid att ha sin roll. Kunderna vill gå till affären och se utbudet. Det är inte samma känsla att handla på nätet, säger han.

Åsa Sjöberg på Mariaplans Bokhandel är av samma åsikt:

– Näthandeln märktes av mer när den var ny för några år sedan. Nu har läget stabiliserats. Folk vill komma till den fysiska butiken, det är det som är spännande. Att gå och titta och bläddra. Dessutom finns det ju mer på butikernas rea än på nätet.

Bokreans framtid tror hon definitivt på, särskilt om butikerna fortsätter att samarbeta. Rean är så förankrad hos bokälskare och innebär alltid en storsatsning för butikerna. Åsa Sjöberg ser det nästan som en sorts happening.

– Särskilt första dagen är speciell, bokrean är en stor grej.

Fakta: 

Den nationella bokrean tog form på 1920-talet och startade för att förlagen ville sälja ut sina restlager. Då fanns det ingen fastställd tid för rean men den hölls vanligtvis i början på våren.

På 1940-talet började förlag gå samman och publicera en gemensam reakatalog.

1950 var ett avgörande år då Greta Helms på Bonniers tog initiativ till en stor lagerrensning. Denna rea var den största hittills och stilbildande för framtidens reor.

På 70-talet hängde även varuhusen med och nu började förlagen också med specialutgåvor just för rean. 1988 togs dessa bort och priserna sänktes radikalt.

Det tvistades länge om vilket datum som skulle vara lämpligast för rean, men sedan länge är den sista onsdagen i februari den gemensamma startdagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu