Erlandsson – varför stödjer du exportbidrag? | Fria.Nu

Debatt


Jens Holm
Fria.Nu

Erlandsson – varför stödjer du exportbidrag?

EKONOMI Vid ett sammanträde inom ministerrådet den 22 januari i röstade Sverige för att införa exportsubventioner på mjölk och smör. Flera andra länder röstade emot införandet, däribland Danmark och Nederländerna. Den borgerliga regeringen har tidigare påstått att man är motståndare till dessa exportbidrag.

Därför vill jag veta från dig, jordbruksminister Eskil Erlandsson: har den borgerliga regeringen bytt politik? Stödjer ni numera exportbidrag?

Exportbidrag är inte vilka jordbrukssubventioner som helst. De är troligen det mest effektiva sättet att förstöra livsmedelsproduktionen i fattiga länder. Med hjälp av bidragen får europeiska mjölk- och smörproducenter betalt för att dumpa sitt överskott i andra länder.

I och med beslutet i januari kan de som dumpar mjölkpulver nu räkna med ett bidrag på 20 euro per 100 kilo, för smör hela 50 euro. Exportbidragen förstör marknaderna i andra länder, ofta fattiga länder som gör allt för att bygga upp en fungerande livsmedelsproduktion. Dessutom stimulerar exportbidragen överproduktion i EU. Vem minns inte smörbergen och mjölksjöarna?

Men den borgerliga regeringens svek stannar inte där. Ett annat uttalat mål för den sittande regeringen är att underlätta för andra länder att få tillträde till EU:s marknad. Genom att ta bort tullar och tariffer på till exempel jordbruksprodukter kan det bli lättare för fattiga länder att exportera till EU. Döm därför om min förvåning när jag ser att Sverige har stött höjningar av så kallade tilläggstullar (strafftullar) på fjäderfäkött från Chile, Argentina och Brasilien. Eskil Erlandsson, är den borgerliga regeringen anhängare av strafftullar?

En av Sveriges tydligaste EU-hållningar är motståndet mot ökade jordbrukssubventioner. På den punkten är alla partier mer eller mindre överens. Det är bra. Det stärker vår förhandlingsposition gentemot EU.

Under ledning av dig, Eskil Erlandsson, är det uppenbarligen slut på den politiken. Det är djupt olyckligt och upprörande.

Eskil Erlandsson, vilken är regeringens linje? För eller emot jordbruksdumpning?

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Låt flygplatsen bli ekostad

Stockholms stad hyr ut Bromma flygfält, stort som Östermalm, till luftfartsverket för en krona. I en stad med bostadsbrist och dålig luft kan marken användas bättre, skriver Jens Holm och Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet.

Stockholms Fria
Debatt
:

V för vegetariskt

Sverige kunde vara ett föregångsland för minskad köttkonsumtion. Det är en avgörande fråga både för klimatet och den globala resurshushållningen, skriver Jens Holm, riksdagskandidat för Vänsterpartiet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu