Recension


Göteborgs Fria

Revolutionary Road imponerar

Det är 1950-tal i en amerikansk villaförort. Frank och April Wheeler (Leonardo Di Caprio och Kate Winslet) har två barn, han arbetar på kontor inne i stan och hon är hemmafru. På ytan lever de det perfekta livet men de är inte särskilt lyckliga och sin frustration tar de ut på varandra. Genom att börja planera för att förverkliga en dröm återfår de glöden i äktenskapet. Samtidigt klarar de inte av att vara helt ärliga mot varandra. Går det egentligen att göra allvar av en dröm? Är det drömmen i sig som är räddningen eller är det förverkligandet?

Sam Mendes har som få andra förmågan att förmedla svårigheten med att försöka göra vad man tror omvärlden förväntar sig av en men samtidigt förneka sig själv. I Revolutionary Road sveps dessa inneboende konflikter in i en 50-talsmiljö där familjeförsörjaren och hemmafrun förväntas axla sina roller utan att ifrågasätta dem.

I det här dramat återförenas Leonardo DiCaprio, Kate Winslet och Kathy Bates från superhiten Titanic från 1997. Men fler likheter med James Camerons mastodontfilm finns inte. Det här är ett lågmält drama, det är känslor istället för action och prat istället för spring och vattenplask. Helt enkelt mer American Beauty än Titanic. Framförallt är Revolutionary Road ypperligt spelad. Samspelet mellan Leonardo DiCaprio och Kate Winslet är helt enkelt mästerligt. Det händer något mellan dem i varenda scen, i varenda blick, både i de magnifika grälen och i ömmare situationer. Varför inte dessa båda lysande aktörer blev Oscarsnominerade för de här rollerna är ett mysterium.

Den här filmen är inget för den rastlöse. Tempot är långsamt, miljöerna avskalade och färgerna dämpade. Stundtals känns det nästan som att tjuvtitta in i paret Wheelers liv, att klampa in i privatlivet och höra saker man inte borde.

Revolutionary Road lutar sig helt mot regissörens och skådespelarnas förmågor, och det gör den rätt i. Detta är en uppvisning i gedigen skicklighet från samtliga inblandade.

Fakta: 

Film

Revolutionary Road Regi Sam Mendes I rollerna Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon m. fl. Distribution UIP

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Magnifikt spel i klassiker

Recension

Skådespeleriet i Dödsdansen med Göteborgs Dramatiska Teater är strålande, tycker GFT:s recensent.

Göteborgs Fria

Loungemusik med klass

Recension

Katakombs debutalbum vimlar av influenser, men är inte helt utan originalitet, tycker GFT:s Helena Krantz.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu