Ska multinationella företag styra det svenska rättsväsendet? | Fria.Nu

Inledare


Linus Brohult
Fria.Nu

Ska multinationella företag styra det svenska rättsväsendet?

Om drygt två veckor är det dags. Den 16 februari inleds i Sverige en rättegång som kommer få att stor uppmärksamhet runtom i världen: Målet mot några av personerna bakom webbsajten The Pirate Bay – ett åtal initierat av USA:s regering och de multinationella mediaföretagen.

Bakgrunden till den här historien är helt klart skrämmande. 2005–2006 pågick en intensiv mejlkorrespondens mellan USA:s och Sveriges regeringar, och den amerikanska filmindustrins organisation MPAA. Det gällde världens största så kallade bittorent-tracker: The Pirate Bay, den sajt där miljontals människor runtom i världen i dag hittar ett slags länkar för att ladda ner musik och filmer.

The Pirate Bay, som startades i Sverige och fram till maj 2006 även var stationerad i Sverige, sågs inte med blida ögon från USA:s regering och filmindustrin. Hundratals regeringsmejl om The Pirate Bay från den här perioden har hemligstämplats hos den svenska regeringen av hänsyn till främmande makt, det vill säga USA. Exakt vad som skrivits får vi alltså inte veta. Men en hel del vet vi.

Den 2 mars 2006 tog justitiedepartementet som en följd av påtryckningarna från USA fram ett direktiv till det svenska rättsväsendet att polis och åklagare skulle lägga mer resurser på att bekämpa fildelning. Den 7 april kallades så åklagare Håkan Roswall upp till justitiedepartementet där statssekreterare Dan Eliasson förklarade att USA hotade Sverige med handelssanktioner om man inte slog till mot The Pirate Bay.

Så vad blev resultatet? Den 31 maj 2006 stormade ett 50-tal poliser in och beslagtog 180 servrar på ett webbhotell i Stockholm, på uppdrag av just åklagare Håkan Roswall. Bland servrarna fanns bland annat de servrar som huserade The Pirate Bay.

Som SVT:s Rapport avslöjade strax efter razzian i maj 2006 var tillslaget mot sajten en direkt följd av påtryckningar från USA, från både den amerikanska regeringen och framför allt från de amerikanska filmbolagens organisation MPAA.

Bara några timmar efter razzian i Stockholm gick också MPAA ut med ett långt pressmeddelande där de hyllade den svenska polisens tillslag och gav bakgrund till hur den svenska lagen ett år tidigare också ändrats för att kunna genomföra den här typen av tillslag.

Frågan är nu bara: är det multinationella medieföretag som ska styra hur det svenska polisväsendet och rättsväsendet agerar?

Det intressanta med Pirate Bay är också att fenomenet ställer internets informationsspridning på sin spets. Allt blir tillgängligt, och det ger en effekt som faktiskt liknar effekten från när boktryckarkonsten slog igenom. Vad som nu sker, genom den här typen av rättsprocesser mot Pirate Bay, genom IPRED-lagar och liknande juridiska grepp, är en backlash mot det fria internet.

Oavsett hur man ser på själva frågan om fildelning och spridning av film och musik på nätet så är Pirate Bay-processen ett exempel på hur ekonomiska intressen från storföretag är avgörande för att genomföra lagändringar, razzior och rättegångar i dagens Sverige. Det bör nog ses som ett sjukdomstecken för samhällsutvecklingen.

Annons

© 2020 Fria.Nu