Kd överkörda om samkönade äktenskap | Fria.Nu
Fria.Nu

Kd överkörda om samkönade äktenskap

Motionen om äktenskap för samkönade par som den decimerade alliansen lade fram i onsdags visar inte bara på sprickor i regeringen – utan även i logiken. Det menar RFSL.

– Vi är negativa till att präster ska kunna välja att inte viga samkönade par. Det är inte förenligt med svensk myndighetsutövning att diskriminera, säger förbundsordföranden Sören Juvas.

”Moderaterna, centerpartiet och folkpartiet liberalerna vill införa en könsneutral äktenskapslagstiftning” stod det i den motion som tre av fyra allianspartier presenterade under onsdagen.

När Fria Tidningar ringer upp centerns gruppledare i civilutskottet Annika Qarlsson är hon mycket nöjd.

– Det känns helt fantastiskt bra, jag är stolt och glad över att vi i dag skriver historia. Nu ser jag fram emot att gå på bröllop i sommar, säger hon.

Men alla i alliansen är inte lika positiva. När regeringen lade fram motionen om könsneutrala äktenskap i onsdags saknades kristdemokraterna vid podiet.

Striden om att homosexuella par ska ha rätt till att ingå äktenskap har länge delat alliansen. När man inte lyckades nå en kompromiss valde de övriga regeringspartierna att gå vidare utan kristdemokraterna.

– De får lägga fram sitt eget förslag. De vill inte att begreppet äktenskap utvidgas och de hävdar att vårt förslag inkräktar på religionsfriheten. I övrigt har vi i de andra partierna varit eniga och haft goda samtal, säger Annika Qarlsson.

Nu finns det tre motioner för riksdagen att ta ställning till, vilket kan återspegla den spricka frågan vållat inom alliansen. Moderaterna, folkpartiet och centerns förslag är i stort sett i linje med oppositionens.

Kristdemokraterna föreslår dock att man separerar äktenskapet från svensk lagstiftning till en ceremoni förbehållen män och kvinnor – för att skydda begreppets religiösa betydelse – och istället låter ”giftermålet” regleras inom en civilrättslig giftermålsbalk. Förslaget innebär att kyrkan och andra religiösa samfund helt fråntas vigselrätt.

– Par av olika kön och av samma kön får exakt samma rättigheter att gifta sig samtidigt som vi visar respekt för den stora grupp i samhället för vilka äktenskapet som begrepp har en djup filosofisk och religiös betydelse, säger Stefan Attefall, gruppledare för kristdemokraterna, i ett uttalande.

Sören Juvas, förbundsordförande på RFSL, tycker att det är sorgligt att kristdemokraterna visat ett så starkt motstånd mot en lag som ska minska särbehandlingen i samhället.

– Det är inte oväntat, men det är beklagansvärt att kd tycker att särbehandling är så viktigt att man är beredd att ta bort äktenskapet ur lagstiftningen, säger han.

Enligt oppositionens och alliansens förslag gäller rätten för homosexuella bara borgerlig vigsel, vigselförrättare i kyrkan kan fortfarande vägra att viga homosexuella.

RFSL är kritiskt till att motionen tillåter denna diskriminering.

– Vi är inte nöjda med att man föreslår att präster ska få rätten att välja bort samkönade par, det är inte förenligt med svensk myndighetsutövning att diskriminera. Men vi lägger ingen värdering i om äktenskapet sker i en kyrka, synagoga, moské eller på en äng. Eller om äktenskapet vigs av en präst eller politiker. Bara det är lika för alla och att homosexuella ska ha rätt att få gifta sig utan att behöva bli diskriminerade, säger han.

Annika Qarlsson (c) menar att det inte går att tvinga präster att viga homosexuella eftersom det skulle strida mot religionsfriheten.

– Vigselförrättare har ingen vigselplikt, det kan finnas andra personliga grunder för präster att inte vilja viga någon än just homosexualitet. Och eftersom vi har religionsfrihet i Sverige så är det den vägen vi får gå, säger hon.

I oppositionens motion står det att lagen kan träda i kraft den 1 januari 2010 medan det i ”alliansens” står den 1 maj i år. Carina Moberg (s), ledamot i civilutskottet, vill lösa frågan så snabbt som möjligt.

– Vi lägger ingen blockpolitisk prestige i frågan utan nu vill vi få till en bra kompromiss så att lagförändringen förhoppningsvis kan ske redan i maj, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu