Stockholms Fria

Personligt engagemang förändrar staden

Vad får man egentligen göra i staden? Och vem bestämmer det? En ny samtalsserie öppnar upp för diskussion om fult och fint, konst och icke-konst.

I slutet på januari startar The New Beauty Council samtalsserien Ändrade perspektiv. Med den vill de få igång en diskussion om vad som anses vara ”fult” och ”snyggt” i Stockholm och om den pågående privatiseringen av det offentliga rummet.

– Vi vill öppna upp ögonen och visa att den byggda miljön och vad man får och inte får göra i staden inte är något neutralt, säger Annika Enqvist, en av initiativtagarna. Allt detta styrs av värderingar och personlig smak.

Enligt The New Beauty Council saknas det i dag platser där olika intressen kan mötas för ett samtal om hur staden ser ut. De menar att de röster som finns ofta är enkelspåriga.

– Vi tror att det händer något när folk talar med varandra, lyssnar och återkopplar. Alltså inte bara ”representerar” utan drivs av personliga engagemang, säger Annika Enquist.

Föreningen ser sig också som ett svar på dagens debattklimat där moderaternas ”Snyggt och tryggt”-kampanj, nolltoleransen mot graffiti och krav på samordning av stadens juldekorationer dominerar samtalet. De frågar istället vad vi kan göra åt hemlösheten och hur inglasningar av Sergels torg påverkar stadens invånare.

– Samtidigt har många medborgarinitiativ växt fram de senaste åren, kanske just på grund av stadens hållning. Vi tycker att det är viktigt att de här olika intressena får samtala med varandra. Målet är att uppnå mer flexibla förhållningssätt till hur staden kan och får användas. Vi tror inte nödvändigtvis att offentliga rum och demokrati utgörs av samförstånd, utan anser att de utgör platser och möjligheter som ständigt måste omförhandlas. Det viktiga för oss är att de ses som intressen och funktioner, inte eviga sanningar eller eviga strukturer.

Samtalsseriens gäster är inbjudna för att de har personligt engagemang och för att de inte enbart representerar en ståndpunkt. Därför finns det inga politiker med. Däremot bjöds tjänstemän från Stockholms stadskontors strategiska enhet och Exploateringskontoret in. Tanken var att de skulle berätta hur de hanterar de politiska besluten, men de tackade alla nej.

Annika Enqvist är kritisk till dagens debattklimat. Hon menar att de som i dag uttalar sig i frågor om kvalitet, estetik och förändringar i staden inte är representativa.

– Rådet till skydd för Stockholms skönhet, som finansieras av Stockholms stad och har en rådgivande funktion i princip alla stadsbyggnadsfrågor, består till 85 procent män med mycket hög medelålder, säger Annika Enqvist. Ingen av dem är ens andra generationens invandrare. Så ser inte Stockholms befolkning ut.

Vad tycker du om stadens hårda hållning och nolltolerans mot graffiti och gatukonst?

– Det är viktigt att försöka förstå mekanismerna bakom hållningen. Varför anses graffiti som fult? Hur spelar smuts och upplevd oordning roll i den debatten? De politiska besluten påverkas ju också alltid av personlig smak. Historiskt sett har fulhet ofta definierats som det avvikande, eller bara som en motsats till skönhet. Ofta får det fula representeras av fel sak på fel plats, en typ av oordning. Ett klassiskt exempel är ju att vi upplever hår och blod som äckligt så fort det lämnat kroppen. Jag tror att det går att dra paralleller till stadens hållning till graffiti. Det känns lite farligt om man tänker att man strävar efter att allt ska vara så ordnat, rent och likformat som möjligt i staden. Om det som är annorlunda anses fult, finns där då plats för olika sorters människor? Eller ska de också städas bort?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lekfullt möte mellan graff och popkultur

Den israelisk-amerikanske gatukonstnären Shai Dahan intar Stockholm och Skeppsholmen. I sitt konstnärskap blandar han gatans uttryck med populärkulturen – i det här fallet en fruktbar mix, tycker Benke Carlsson.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu