Osäkra kärnkraftverk i Bulgarien kan öppnas igen | Fria.Nu
Fria.Nu

Osäkra kärnkraftverk i Bulgarien kan öppnas igen

Gaskrisen i Europa ökar efterfrågan på kärnkraft. Det kan leda till att kraftverk med säkerhetsbrister kan komma att tas i bruk.

Den senaste veckan har bulgariska myndigheter återigen börjat använda en av enheterna i kraftverket Bobov Dol på grund av bristen på gas. Bobov Dol är ett av de verk som står för mest föroreningar i landet, eftersom det släpper ut mängder med svavel och växthusgaser långt över tillåtna nivåer. När Bulgarien gick med i EU stängdes delar av kraftverket för att kunna möta europeiska miljökrav.

På samma sätt har Bulgarien varit tvungen att stänga två reaktorer i kärnkraftverket vid Kozloduy som ansågs vara en miljöfara och en säkerhetsrisk. Kozloduy stod tidigare för en stor del av elproduktionen i landet och gjorde också att Bulgarien kunde exportera elektricitet.

Kozloduy skapade stora diskussioner inom EU strax innan Bulgarien blev medlem i unionen. Men de senaste veckorna, på grund av gaskrisen, diskuteras nu om inte Kozloduy borde börja användas fullt ut igen.

En grupp EU-parlamentariker från det europeiska folkpartiet, en konservativ grupp inom europaparlamentet, kräver att EU-kommissionen stödjer en nyöppning av två av reaktorerna vid kärnkraftverket vid Kozloduy.

– På grund av finanskrisens följder måste vi välja säker, pålitlig, ren och prisvärd energi för de kommande åren. Vi föreslår att en utökad användning av kärnkraftverket vid Kozloduy undersöks, säger EU-parlamentarikerna i sitt uttalande.

Den bulgariske ekonomen Aleksandar Vassilev på Universitet i Arizona i USA säger att sådana krav kan vara förhastade.

– Problemet är tillgången på gas, inte electricitet. Elförsörjningen är mindre viktig i det här skedet. Nyöppning av kärnkraftverk bör inte diskuteras i nuläget, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Japan kan återuppta kärnkraft

Trots folkligt motstånd vill regeringen återuppta kärnkraftsproduktionen som stoppades efter katastrofen i Fukushima.

Fria Tidningen

Historisk protest mot kärnkraft

Uppemot 100 000 taiwaneser deltog i lördags i vad som kan ha varit landets största manifestation mot kärnkraft någonsin.

Fria Tidningen

Ökande misstro mot japanska regeringen

Misstron mot den japanska regeringen är stor efter de motstridiga uppgifter som lämnats om den radioaktiva strålningen från Fukushima. Regeringen anklagas även för att ha agerat slappt gentemot kärnkraftsverkets ägare Tepco. Nu tar det civila samhället allt fler egna initiativ för att förmå regeringen att ta ett större ansvar för katastrofen.

Fria Tidningen

Fukushima skapar fortfarande problem

Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima måste flera hundratusen ton förorenat vatten nu tas om hand. Men reningsprocessen är en kamp mot klockan eftersom mängden radioaktivt kylvatten hela tiden ökar.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu