Inget alternativt juljubileum i Stadshuset | Fria.Nu
Stockholms Fria

Inget alternativt juljubileum i Stadshuset

Ur Alternativ jul-rörelsen 1968 bildades stadsmiljöföreningen Alternativ stad. Men när gruppen ansökte om att få fira protesternas 40-årsjubileum i Stadshuset blev det nej.

För 40 år sedan stördes julhandeln av en osannolik koalition av grupper som protesterade mot den tilltagande kommersialiseringen av samhället. Det var radikala grupper som formerats ur lokala byalag, solidaritetsrörelser som krävde mer utvecklingsbistånd och kristna som protesterade mot att julens ursprungliga budskap kommit att överskuggas av konsumtionen.

Den utlösande och samordnande faktorn bakom protesterna var den tonårsmässa som Stockholms köpmän tagit initiativ till.

– De hade kommit på att tonåringarna blivit en köpstark grupp och ville exploatera det, säger Göran Folin från Alternativ stad. Vi var ett gäng som kom samman och såg att kommersen skulle ta ett nytt steg framåt. Vi började göra något mot det genom att starta alternativa mässor på olika ställen i stan och körde bussar från tonårsmässan till våra mässor med kultur istället för kommers. Det var så lyckosamt att tonårsmässan gick i konkurs.

Stärkta av segern anordnade koalitionen ett alternativt julfirande på sex platser i Stockholm.

– Då tänkte vi speciellt på att bjuda in ensamma människor, och dit hörde ju stans hemlösa. Så där hade vi en social prägel vid sidan av antikommersialismen.

Mest uppmärksamhet fick julfirandet på Konstfack. Skolans lokaler ockuperades under tre veckor, fram tills det att de sociala myndigheterna lovade att inrätta en dagcentral för hemlösa i centrala Stockholm.

Ur aktiviteterna 1968 föddes såväl stadsmiljögruppen Alternativ stad som kristna Ny gemenskap, organisationer som fortfarande sätter sin prägel på Stockholm. I anslutning till 40-årsjubileet av protesterna ansökte Alternativ stad om att få låna Blå hallen för att anordna ännu ett alternativt julfirande. Anledningen var att ockupationen av Konstfack avslutades med en demonstration till just Stadshuset.

Men från Stadshusets sida blev det nej.

– Anledningen till att vi sade nej var framför allt att vi inte ville konkurrera med andra fristående arrangemang som arrangerar julfirande på rent ideell basis. Det tyckte vi kändes fel, säger Charlotte Broberg, stabschef på finansroteln.

I ett mejl till Alternativ stad nämner Charlotte Broberg specifikt det julfirande för hemlösa som Ny gemenskap – som alltså delar en gemensam historia med Alternativ stad – med flera anordnar i Immanuelskyrkan.

Magnus Helmner samordnade julfirandet för Ny gemenskap. Han påpekar att ett flertal grupper stod bakom arrangemanget och att han inte kan uttala sig för alla, men att det från gruppernas sida inte har sagts någonting om att ytterligare ett firande skulle tolkas som konkurrens.

– Vi hade inte hört talas om det, så det är inget vi har kunnat ta ställning till.

Göran Folin är inte särskilt förvånad över avslaget.

– Inte direkt, vi anade väl att 1968 inte var något favoritår för den borgerliga alliansen som sitter nu.

Att tillställningens politiska inriktning skulle ha spelat in förnekas dock av Charlotte Broberg.

– Nej, absolut inte. Vi tar aldrig ställning till om vi tycker om någon organisation eller inte på det viset. Det är inte vår roll.

Annons

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu