Frys handelsavtalet med Israel | Fria.Nu

Debatt


Jens Holm
Fria.Nu

Frys handelsavtalet med Israel

Israels bombningar av Gaza fortsätter. Hundratals döda på några dagar. Fruktansvärt.

EU är medskyldigt till detta dödande. Israel har ett av EU:s mest förmånliga handelsavtal. Dessutom planerar EU nu att fördjupa detta. Detta är att belöna en krigisk ockupationsmakt. Oacceptabelt!

Sverige och EU skulle kunna stoppa Israels dödande. Om EU bara hotade med att frysa frihandelsavtalet är jag övertygad om att Israel skulle stoppa bombningarna. EU är Israels främsta handelspartner och i det så kallade associationsavtalets inledning finns krav på att Israel måste respektera mänskliga rättigheter för att avtalet ska gälla. Att detta nu har kränkts är mer uppenbart än någonsin.

Hittills har EU varit ovilligt att använda handelsavtalets människorättsklausuler. Mot andra länder har man däremot agerat, exempelvis Uzbekistan 2005. Problemet med Israel är att det inte finns något medlemsland i EU som driver att handelsavtalet ska frysas.

Sverige skulle kunna göra det, och därmed vidta konkret politisk handling mot Israels våld.

Stoppa Israels bombningar. Frys handelsavtalet!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Låt flygplatsen bli ekostad

Stockholms stad hyr ut Bromma flygfält, stort som Östermalm, till luftfartsverket för en krona. I en stad med bostadsbrist och dålig luft kan marken användas bättre, skriver Jens Holm och Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet.

Stockholms Fria
Debatt
:

V för vegetariskt

Sverige kunde vara ett föregångsland för minskad köttkonsumtion. Det är en avgörande fråga både för klimatet och den globala resurshushållningen, skriver Jens Holm, riksdagskandidat för Vänsterpartiet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu