Fria.Nu

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fördomar mot romer är vanligt förekommande i Centraleuropa, och extremhögern försöker nu vinna terräng genom att utnyttja detta, säger den ungerske antropologen Gergo Pulay.

En av dessa grupper än Ungerska gardet, en paramilitär organisation som bildades förra året och vars ungefär två tusen medlemmar utlovat att skydda landets traditioner och befolkning.

Nyligen bildades en liknande organisation i Tjeckien, som även de snabbt fått ihop närmare två tusen medlemmar.

Risken är nu stor för att en våldsspiral ska uppstå. De högerextrema grupperna anklagar den lokala polisen för att inte skydda medborgarna från "zigenarnas brott" och företrädare för romerna har meddelat att de kan tvingas skapa egna självförsvarsmiliser.

Ungerska gardet har genomfört flera provocerande demonstrationer genom områden som bebos av romer, aktioner som har sammanfallit med att nya attacker genomförts mot romer i olika delar av landet. Ungefär sex procent av Ungerns tio miljoner invånare utgörs av romer.

I november utsattes ett hem som beboddes av romer i staden Pecs för ett bombdåd. Två vuxna dödades och två barn skadades i attentatet. Polisen blev hårt kritiserad när man till en början uteslöt att attacken skulle kunna vara rasistiskt motiverad.

I den tjeckiska staden Litvinov har extremister vid flera tillfällen attackerat romer i området Janov. I mitten av november försökte anhängare till det högerextrema Arbetarpartiet invadera det område som bebos av romer, och omfattande kravaller utbröt.

Många förfärades över att ett så stort antal vuxna lokala invånare valde att ställa sig på extremisternas sida. Stödet från delar av lokalbefolkningen har lett till att de högerextrema utlovat nya aktioner i området.

Romerna i Tjeckien möter ofta fördomar från sina grannar, vilket förstärks av de öppet anti-romska budskap som många tjeckiska politiker ger uttryck för.

– Jag är helt förfärad av de senaste händelserna i Litvinov och i synnerhet av bristen på reaktion från den tjeckiska politiska eliten, sa Cyril Koky vid det statliga rådet för romska frågor efter kravallerna i november.

I hela regionen, men särskilt i Tjeckien, har få politiker reagerat starkt på de attacker som utförts mot romer. I stället finns det en tendens att beskriva romerna som en bidragsberoende grupp som fick ett allt för stort stöd under den forna kommunisteran.

Ungerska gardet förnekar att man deltagit i några attacker på romer, och inför julhelgen delade rörelsens medlemmar ut julklappar till romska barn för att bevisa att man inte är rasister.

De högerextrema rörelserna i regionen har börjat överge de nazistiska symbolerna och satsar i stället allt mer på ett mer lokalt förankrat symbolspråk – samtidigt som samarbetet med liknande rörelser i andra länder fördjupas.

Vänstern har på grund av det politiska arvet efter kommunismen haft svårt att samla upp globaliseringskritikerna. I stället har den nationalistiska högern vunnit terräng genom att anklaga eliten för att sälja ut de statliga egendomarna till multinationella företag.

Myndigheterna har meddelat att de noga övervakar de högerextrema grupperna, i synnerhet de paramilitära organisationerna, men aktivisterna har blivit skickliga på att anpassa sig.

I Ungern utsätts dessutom de som kritiserar eller granskar extremhögern ofta för trakasserier genom att deras personuppgifter, telefonnummer och adresser offentliggörs.

I Slovakien har ett högerextremt parti ingått i regeringskoalitionen sedan 2006, och sedan dess har de rasistiska brotten i landet snabbt ökat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt brunare vindar i Ungern

Högerextremismen

Över Europa ser vi växande högerextremism och högre murar byggas. Ungern följer trenden och fascistpartiet Jobbik sitter starka i parlamentet. Men när även resten av samhället och regeringen vrider sig högerut, växer en ny hotbild fram.

Fria Tidningen

Europas sista urskogar skyddas

Orörd urskog i Karpaterna får nu bättre skydd, enligt ett avtal som undertecknats av sju länder i Östeuropa: Tjeckien, Ungern, Rumänien, Serbien, Polen, Slovakien och Ukraina.

Fria Tidningen

Media delaktiga i ökande rasism

EU Medan ledare i Europa försöker överträffa varandra i att annonsera slutet för mångkulturalismen har medias respons för det mesta varit att presentera migranter som om de destabiliserar Europas arbetsmarknader och välfärdsstater. Det var utgångspunkten för en konferens i Budapest i veckan som var ämnad att hjälpa medierepresentanter att skriva balanserat och sakligt om migrationsfrågor.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu