Nazisterna splittrade inför Salemmarschen | Fria.Nu
Stockholms Fria

Nazisterna splittrade inför Salemmarschen

För nionde året i följd kommer nazister att marschera i Stockholmsförorten Salem till minne av mördade 17-åringen Daniel Wretström. Men de sista åren har nazistleden blivit glesare. Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, tror att marschen är på väg att förlora sitt symboliska värde.

Sedan 17-åringen mördades den 9 december år 2000 av en jämnårig med utländsk bakgrund har nazisterna tågat i Salem varje år. Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, ser dock tendenser till att manifestationen börjar tappa i attraktionskraft.

– De högerextrema grupperna är inte överens om syftet med marschen. Det nazistiska nätverket Info-14, med nära koppling till den officiella arrangören Salemfonden, vill att manifestationen ska förbli en sorgemarsch medan andra grupperingar tycker att motivet är alldeles för slätstruket.

Mordet på Daniel Wretström kom vid en tidpunkt då naziströrelsen var sargad och splittrad. Men dödsmisshandeln enade grupperingarna och minnesmarschen för 17-åringen blev en årlig händelse att samlas kring. Men när Nationalsocialistisk front, NSF – numera Folkfronten – för två år sedan hoppade av marschen vaknade meningsskiljaktigheterna till liv igen. Orsaken till avhoppet var att Info-14 ville tona ned det nazistiska tilltalet i marschen för att officiellt hedra 17-åringens minne och inofficiellt lättare vinna nya sympatisörer. Avpolitiseringen fördömdes av NSF och extremhögerns delade meningar om syftet med Salemmarschen kan, enligt Daniel Poohl, urholka värdet av den.

– Samtidigt som minnet av 17-åringen kan vara på väg att suddas ut växer sig 30 november-firandet av Karl XII:s dödsdag fram som ett allt starkare alternativ igen, säger Daniel Poohl.

Ett annat hot mot nazisttåget är Salems kommun. Kommunen kämpade förra året med att häva demonstrationstillståndet men fick till sist avslag i kammarrätten.

– Vi vill att demonstrationstillståndet ska avslås. Vi är trötta på det här och vi ser manifestationen som ett övergrepp på vår kommun, säger Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem.

Med fjolårets demonstration och förra helgens kravaller i Lund i färskt minne kommer polisen att ha hög beredskap inför Salemmarschen.

– Vi har planerat insatserna efter händelserna i Lund och efter den stökiga demonstrationen förra året, säger Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm.

Förra året greps 200 demonstranter – majoriteten vänsteraktivister – efter kravaller och sammandrabbningar i Salem. Därför har Polismyndigheten inte beviljat motdemonstranterna Nätverket mot rasism nytt tillstånd att marschera i år. Beslutet överklagades men avslogs av Länsrätten i onsdags.

Nätverket mot rasism kommer därför att hålla sin demonstration stillastående vid idrottsparken mellan Salems centrum och Skyttorpsskolan klockan 12 på lördag. Salemfonden samlas vid Rönninge pendeltågsstation klockan 16 och marscherar därefter till platsen där 17-åringen misshandlades till döds.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu