Göteborgs Fria

Uppväxt i Iran men nu utvisas Karim Qasimi till Afghanistan

19-årige Karim Qasimi ligger just nu på Sahlgrenska och väntar på en utvisning till Afghanistan – trots att han är uppväxt i Iran. Enligt FN-organet UNHCR klarar man sig inte i Afghanistan utan kontaktnät.

Karim Qasimi sätter sig upp i sin säng på den slutna psykiatriavdelningen. Han har en svart tröja, rufsigt hår och ser väldigt trött ut. Här är han eftersom han mådde för dåligt för att vara i Migrationsverkets förvar i Kållered.

– Jag har blivit bestulen på mitt liv, säger han. Jag bara ligger här och tänker och kan inget göra. Varje kväll äter jag sömntabletter och jag har huvudvärk hela tiden. Jag vet inte vad som händer och är mycket orolig.

Karim Qasimi föddes i Afghanistan 1989 och levde med mamma, pappa och lillasyster i provinsen Ghazni. Men redan innan Karim hunnit fylla sex år fördes hans pappa bort av talibanerna och senare mördades hans mamma och syster när en handgranat kastades in i deras hus. Då flydde Karims moster och hennes man med Karim till Iran. Men ingen av dem fick uppehållstillstånd och det gjorde att Karim blev utvisad till Afghanistan år 2005. Han lyckades återvända till Iran, men riskerade att utvisas igen och flydde därför ensam till Sverige.

Karim Qasimi kom fram och sökte asyl i Sverige i november 2006. Nu bor han i orten Åseda och han läst på gymnasiet, jobbat som diskare och gått en utbildning i träteknik. Men i december förra året fick Karim avslag på sin asylansökan. Han har överklagat men utan framgång, så den 12 november i år tog polisen honom i förvar. Men eftersom han mådde så psykiskt dåligt togs han till Sahlgrenska sjukhuset, där han alltså befinner sig nu.

– Jag är så nervös för mig själv och för mitt öde, säger Karim. Jag känner ingen i Kabul, jag har ingen anknytning dit och kommer inte att kunna försörja mig. Och när man har varit utomlands och kommer dit finns det folk som tror att man är rik och våldtar och rånar en.

Eftersom Karim inte har bott i Afghanistan sedan han var sex år har han i stort sett ingen som han känner kvar i Afghanistan, något som är livsnödvändigt för att klara sig i landet, enligt FN-organet UNHCR.

– Att ha ett nätverk är mycket viktigt i Afghanistan, det är det som gör att man kan få ett jobb eller någonstans att bo, säger Hanne Mathisen, taleskvinna för UNHCR Norden och Baltikum.

– Scenariot om han utvisas är att han kommer bli extremt fattig, utan jobb och hem. Det är orimligt att utvisa någon till en sådan situation.

Att utvisas till Iran är heller ingen möjlighet för Karim eftersom han då skulle sändas direkt till Afghanistan. Hans födelseprovins Ghazni räknas dessutom som osäker av UNHCR, som avråder från utvisningar dit. På grund av vikten av kontakter avråder UNHCR också från att utvisa personer från osäkra områden till områden som anses säkrare, om de inte känner någon där.

Men Sverige följer inte alltid FN-riktlinjerna. Sedan det första återvändandeavtalet skrevs mellan Afghanistan, Sverige och UNHCR i juli 2007 har 20 afghaner utvisats mot FN:s rekommendationer.

Mikael Härdig, handläggare på förvaltningsprocessenheten hos Migrationsverket, har haft hand om Karims fall. Han menar tvärtemot UNHCR att det går att utvisa personer även om de inte känner någon i landet.

– Det är vår generella hållning att situationen i Afghanistan har förändrats, man är inte längre i samma behov av någon anknytning som tidigare, säger han.

Enligt UNHCR måste man ha någon anknytning för att få jobb och bostad, har ni en annan bild?

– Vi är helt olika organisationer. Deras information är värdefull, men vi är inte bundna till den enligt svensk lag, vi gör vår egen tolkning, menar Mikael Härdig.

Karim däremot är rädd för sitt liv.

– Jag vill säga till Migrationsverket att de kan följa med under två månader och se om jag är säker i Kabul. Alla vet hur situationen är i Afghanistan. Om jag hade kunnat leva där hade jag inte varit här nu. Men Migrationsverket lyssnar inte, jag känner mig helt maktlös.

– Jag hade aldrig trott att Sverige skulle utvisa mig till Afghanistan, jag trodde jag skulle få ett nytt liv. Jag vill bara leva ifred.

Fakta: 

• Mellan januari och oktober i år sökte 604 afghaner asyl i Sverige.

• Under första halvåret 2008 avgjordes 363 afghaners asylansökningar hos Migrationsverket. Av dessa blev 30 procent beviljade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vill att fler protesterar mot avvisning

Natten mot onsdag väntas ett flertal personer utvisas från Sverige till Afghanistan. Genom en offentlig sida på Facebook uppmanar nu nätverket Aktion mot deportation till protester i Kållered.

Göteborgs Fria

'Vi kommer att dö om vi skickas tillbaka till Afghanistan'

Just nu sitter två afghanska killar i Migrationsverkets förvar i Kållered och är så rädda för att avvisas att de inte har kunnat äta på nästan två veckor. Trots att både Amnesty och svenska utrikesdepartementet rapporterar om det bristande säkerhetsläget i landet fortsätter Sverige att avvisa människor till Afghanistan.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu