• Ångestattacker kan komma när som helst, därför har behandlingshemmet Källan öppet för sina patienter dygnet runt. Men nu ska den 30 år gamla verksamheten läggas ner.
Göteborgs Fria

Regionen lägger ner unik psykavdelning

Regionen är på väg att lägga ner Källan, Västra Götalands enda behandlingshem för ungdomar som skadar sig själva. Enligt kritiker är beslutet snarare ideologiskt än ekonomiskt.

Budgeten för psykiatrin inom NU-sjukvården (Norra Älvsborg och Uddevalla) har krympt med en procent. Resultatet verkar bli en nedläggning av behandlingshemmet Källan som har funnits i 30 år och är det enda stället i Västra Götaland där ungdomar med självskadebeteende kan läggas in en längre tid.
- Det är inte en fråga om bra eller dåligt, utan jag kan bara konstatera att vi bedriver en verksamhet som det inte finns pengar för, säger Per Olov Blom (c), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.
Den bantade budgeten beror på att Västra Götalandsregionens sjukvårdspengar har fördelats om enligt ett nytt system. Man har kommit fram till att NU-sjukvårdens geografiska område har fått resurser på andra områdens bekostnad, och därför krymper årsbudgeten med cirka 140 miljoner kronor de närmaste åren.
- Vi har frågat hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg om de kan vara med och finansiera verksamheten eftersom hälften av patienterna kommer därifrån, men det blev nej. Då ställde vi frågan till regionens hälso- och sjukvårdsutskott om de tyckte att den här verksamheten var värd att bevara som en specialresurs men de svarade att det inte var intressant, säger Per Olov Blom.

Källans öde kommer sannolikt att avgöras på NU-sjukvårdens nästa styrelsesammanträde den 20 september, men ännu finns inga färdiga beräkningar av hur mycket en nedläggning egentligen skulle spara; vårdbehovet finns ju kvar.
Tanja Christensson, sjuksköterska på Källan sedan 22 år, tycker att det vore dumt att tro att en nedläggning skulle spara någonting över huvud taget.
- På många ställen är vårdtiden bara två veckor, men då räknar man inte med att patienterna kanske återkommer 100 gånger. Vi har ju långa vårdtider på cirka två år, men hos oss blir många patienter färdigbehandlade och kan gå vidare till studier eller arbete. Det är så kortsiktigt det här tänkandet, säger hon.

Chefen för NU-sjukvårdens psykiatriska klinik, Lars Helldin, är den som har kommit med nedläggningsförslaget. Han säger i ett inslag i Västnytt att han hoppas att behovet av treårig slutenvårdsbehandling ska kunna avskaffas genom att öppenvården lyckas fånga upp patienterna tidigare, men Tanja Christenson är skeptisk.
- Öppenvården räcker inte. Betänk att du har en ung människa som har blivit utsatt för svåra sexuella övergrepp till exempel. Att komma i kontakt med de saker man kanske har förträngt innebär en enorm rädsla och ångest. Det är då man till det här att skada sig, för att dämpa ångesten. Då ska man inte vara ensam hemma.
NU-sjukvårdens styrelse kräver att Lars Helldin kommer med en tydlig plan för hur Källans patienter ska tas om hand innan de fattar ett nedläggningsbeslut, men Tanja Christenson förstår inte hur det ska gå till.
- Våra patienter kommer ju hit just för att inget annat har fungerat, och det finns ingen liknande verksamhet i hela regionen, säger hon.
Christenson tror att nedläggningsplanerna egentligen inte har ekonomiska orsaker utan snarare springer ur ett ideologiskt ställningstagande mot den vård som Källan bedriver, med en helhetlig syn på människan, i motsats till en mer kemisk syn som hon menar råder i öppenvården.
GFT har ringt Helldin för en kommentar men han lade på luren efter att kort ha klargjort att han 'inte var intresserad'.
Per Olov Blom säger att det nästan är omöjligt att som politiker fatta ett eget beslut om vilken vård som ska prioriteras och att man måste förlita sig på läkarna som har kunskapen.
- Just inom psykiatrin är det extra svårt för där råder det ganska delade meningar om vad som är bra och dålig vård, säger han.
Jan-Åke Simonsson (s), regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor, skriver i ett inlägg på SVT:s program Reageras hemsida: 'Källan använder sig av en behandlingsmetod där fokus ligger på behandling på institution. Vårt mål är så långt det är möjligt att ge patientgruppen vård i sin hemmiljö.' Samtidigt skriver han att han förstår att det finns patienter som behöver slutenvård, alltså vård dygnet runt.

Trots att allt pekar mot att Källan läggs ner utesluter inte Blom att en liknande verksamhet kan behövas i framtiden och måste startas igen.
- Jag skulle inte bli förvånad om psykiatrin med utgångspunkt i diskussionen om Källan tar sig en funderare kring hur man ska göra i framtiden, säger han.
Källan fick anställningsstopp och intagningsstopp i vintras och är sedan dess underbemannad eftersom flera i personalen har slutat på grund av den osäkra framtiden.
- Det är förfärligt. Flera i personalen har svåra stressymptom och patienterna mår naturligtvis också dåligt, säger Christenson.
Från och med på måndag ska Källan ha helgstängt på grund av personalbristen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu