Livsmedelsbutiker slänger var tjugonde matvara | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Livsmedelsbutiker slänger var tjugonde matvara

Livsmedelsbutiker har som rutin att slänga all mat med utgången bäst före datum – trots att det är tillåtet att ge bort den fullt tjänliga maten.

Butiker slänger ungefär fem procent av alla färska livsmedel, ätbar mat som det inte är något fel på. Från butikernas sida är allt upphängt på bäst före-märkningen, trots att utgånget datum inte innebär otjänlig mat.

– Sannolikheten att maten blir dålig samma dag som bäst före-märkningen är mikroskopisk – varan är inte dålig, säger Thomas Svaton, VD för Svensk Dagligvaruhandel.

Att man väljer att inte skänka bort maten till exempelvis hjälporganisationer beror på att det hela är en gråzon utan tydliga regler enligt Thomas Svaton.

– Det har diskuterats och tanken är god, men man har valt att inte göra det. Man respekterar de gränser som är satta.

En rundringning till livsmedelsbutiker i Göteborg visar att den vanligaste orsaken att inte skänka mat är att man är rädd för konsekvenserna ifall någon skulle bli dålig av maten. Det finns även en tanke om att det inte är tillåtet att ge bort mat där bäst före-datumet passerat. Men det är klart och tydligt inte frågan om någon olaglig handling, både enligt livsmedelsinspektörer och rättsexpertis. Håkan Westin från Juridiska fakulteten på Uppsala Universitet berättar att det inte finns något straffrättsligt hinder att ge bort mat.

– Visst kan affärer ge bort föda som de normalt kastar. Om en mjölk är märkt med bäst före-datum 20 november så vet både du och jag att den går att dricka mjölken den 21 också. Då kan man ge bort den.

Det som kan vara brottsligt är om butiken vet med sig att varan är dålig och kan vara skadlig för andra, till exempel om man skär bort mögel på en leverpastej och säljer eller ger bort resten.

Nyligen uppmärksammades ett fall i Solna där personal från Lidl hällt giftigt rengöringsmedel över den mat de slängde i soporna. Personalen uppgav att de var trötta på att behöva städa undan efter att folk rotat i soporna och tänkte att handlingen skulle råda bot på problemet, men maten försvann ändå. Enligt Håkan Westin kan händelsen få rättsliga påföljder eftersom det är straffbart att framkalla fara för annan, och lämnar man något uppenbart ätbart där man vet att andra plockar har man utsatt folk för fara.

Men varför detta överskott av varor som hela tiden måste slängas?

Enligt butiksinnehavarna är det viktigt att alltid ha fyllda hyllor. Klas Norin är butikschef på Hemköp Masthuggstorget och en av dem som menar att det är olagligt att ge bort utgången mat. Han berättar att butikerna försöker slänga så lite som möjligt men att man inte vågar dra ner på inköpen.

– Jag håller med om att det ibland är enorma volymer som tas in. Men vi lever i ett konsumtionssamhälle där butikerna anser att man tjänar på att ha fyllda diskar, då tycker man att det är värt att slänga en viss procent.

Kanske vore det bra med regleringar kring hur mycket mat som får lov att kasseras. Men enligt Håkan Westin finns det inga sådana ur straffrättsligt perspektiv.

Får en butik slänga hur mycket mat som helst?

– Ja, dessvärre får man nog det. Jag vet inte hur mycket de slänger, men det är väl en jävla massa. Allt är upphängt på det här med bäst före-datum.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Falköping säger nej till veganmat i skolan

Livsmedelsverket råder kommuner att erbjuda veganmat till de elever som önskar. Särskilt eftersom just dessa elever oftast valt veganism av etiska och principiella skäl och därför inte accepterar annan mat. Trots detta väljer Falköpings kommun att inte servera vegankost, varken nu eller i framtiden.

Göteborgs Fria

”Barnhandel vanligare än man tror”

Människohandel blir allt vanligare i Göteborg, men det saknas kompetens kring hur myndigheter ska upptäcka brotten. I veckan startade Unicef en utbildningssatsning med förhoppningen att öka kunskapen och samverkan myndigheter emellan.

Göteborgs Fria

Hundratals protesterade i Angered

I går protesterade barn, föräldrar och personal mot de stora nedskärningarna som slår hårt mot förskolor och skolor i Gunnared.

– Det här är ett sista desperat försök att förhindra verkställandet av beslutet, säger Patric Greider, lärare på Vättleskolan.

Göteborgs Fria

Hassan Asad kommer inte att utvisas

I fredags fick Hassan Asad besked om att han inte kan utvisas. Migrationsöverdomstolen har skickat ett yttrande till regeringen där rätten konstaterar hinder för avvisning på grund av risken för tortyr i Jordanien.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu