Livet i Paradiset | Fria.Nu
  • Kiffe kiffe imorgon kom ut i Frankrike förra året och har översatts till 16 länder
Göteborgs Fria

Livet i Paradiset

Paradiset. I det här fallet är det inte en överjordisk och himmelsk plats utan en ghettoliknande förort nordost om Paris.
Kiffe kiffe imorgon är dagboksliknande skildring av femtonåriga Doria, en andra generationens invandrare med marockansk bakgrund, och hennes liv bland betonghöghusen.

Dorias mamma kämpar för att få hushållet att gå runt men jobbet som hotellstäderska ger en knaper inkomst som inte räcker till på långa vägar. Sedan pappan stack tillbaka till Marocko och gifte om sig har familjen blivit ett fall för socialtjänsten och de får ständiga besök av tjänstemän som Doria tycker döljer sitt förakt för 'såna som vi' bakom en fasad av falskt medkännande.
Doria är en allvarsam och klok tjej som har tankar och åsikter om det mesta men som ofta väljer att spela autistisk för att inte märkas. Genom hennes klarsynta funderingar om samhället så får man en förståelse för den vrede som släpptes loss i de våldsamma kravallerna i Paris förorter.

Doria är en av samhällets osynliga och en av lärarna i skolan beskriver henne som 'en sorglig och hopplös elev som får mig att vilja begära avsked eller begå självmord', medan psykologen hon besöker kämpar för att få henne att tro på sig själv.
Ödet för människorna i förorten är ett liv i utanförskap. Det gäller Samra, flickan som bor i samma våningshus och som hålls instängd där av sin far och sina bröder,
Youssef som åker i fängelset och långsamt förvandlas till någon annan, eller Dorias vän Hamoudi som låter lösryckta poesifragment sippra fram ur haschdimmorna som omger honom.
Det är ingen idé att oroa sig för framtiden om man inte har någon filosoferar Doria. Bokens titel betyder ungefär 'samma sak dag efter dag' och även om det mesta verkar hopplöst så laddar debuterande Faïza Guène den dystra berättelsen med en stilla livslust och efterhand visar sig trots allt ett ljus i tunneln.
Kiffe kiffe imorgon kom ut i Frankrike för ett år sedan och har i dag sålt mer än 115 000 exemplar och översatts till 16 språk. Guènes träffsäkra och rappa språk som innehåller förortsslang och zigenska uttryck har fått vissa franska intellektuella att avfärda boken som en lättviktig bagatell och att den inte går att räkna som riktig litteratur. Kanske skulle den kulturella eliten må bra av lite vidsynthet.
Lär av Dorias mamma som för första gången åker in till Paris centrum för att se på Eiffeltornet, vilket imponerar grymt på henne: 'Det måste vara två eller tre gånger så högt som vårt hus, eller hur?'

Fakta: 

Kiffe kiffe imorgon
Författare: Guène, Faïza
Förlag: Norstedts

Annons

Rekommenderade artiklar

Skuggan – en superhjälte som saknats

Populärkulturen kryllar av superhjältar. Men om du letar efter kvinnliga superhjältar får du leta mer aktivt. Lotta Sundin tröttnade på att leta och skapade en egen superhjälte.

Fria Tidningen

De för kampen om den fria kulturen

Ett nytt kulturnätverk har bildats för att stärka det fria kulturlivet. Ett viktigt mål är att arbeta för att kulturutövande ska ha tillgång till lokaler med rimliga hyror.

Göteborgs Fria

Porträttmästare prisas

Årets Hasselbladpris tilldelas fotografen Rineke Dijkstra. En porträttfotograf utöver det vanliga.

Fria Tidningen

Alice Coltranes resa

Alice Coltrane lämnade den kommersiella musikbranschen för att göra musik i sitt ashram, musik som nu görs tillgänglig för en större publik.

Fria Tidningen

Poet med omöjligt uppdrag

– Det går inte att tävla i poesi och det är därför vi gör det, säger Hanna Haag, som i helgen ska försöka att ta sig årets SM i Poetry Slam.

Göteborgs Fria

© 2017 Fria.Nu