Livet i Paradiset | Fria.Nu
  • Kiffe kiffe imorgon kom ut i Frankrike förra året och har översatts till 16 länder
Göteborgs Fria

Livet i Paradiset

Paradiset. I det här fallet är det inte en överjordisk och himmelsk plats utan en ghettoliknande förort nordost om Paris.
Kiffe kiffe imorgon är dagboksliknande skildring av femtonåriga Doria, en andra generationens invandrare med marockansk bakgrund, och hennes liv bland betonghöghusen.

Dorias mamma kämpar för att få hushållet att gå runt men jobbet som hotellstäderska ger en knaper inkomst som inte räcker till på långa vägar. Sedan pappan stack tillbaka till Marocko och gifte om sig har familjen blivit ett fall för socialtjänsten och de får ständiga besök av tjänstemän som Doria tycker döljer sitt förakt för 'såna som vi' bakom en fasad av falskt medkännande.
Doria är en allvarsam och klok tjej som har tankar och åsikter om det mesta men som ofta väljer att spela autistisk för att inte märkas. Genom hennes klarsynta funderingar om samhället så får man en förståelse för den vrede som släpptes loss i de våldsamma kravallerna i Paris förorter.

Doria är en av samhällets osynliga och en av lärarna i skolan beskriver henne som 'en sorglig och hopplös elev som får mig att vilja begära avsked eller begå självmord', medan psykologen hon besöker kämpar för att få henne att tro på sig själv.
Ödet för människorna i förorten är ett liv i utanförskap. Det gäller Samra, flickan som bor i samma våningshus och som hålls instängd där av sin far och sina bröder,
Youssef som åker i fängelset och långsamt förvandlas till någon annan, eller Dorias vän Hamoudi som låter lösryckta poesifragment sippra fram ur haschdimmorna som omger honom.
Det är ingen idé att oroa sig för framtiden om man inte har någon filosoferar Doria. Bokens titel betyder ungefär 'samma sak dag efter dag' och även om det mesta verkar hopplöst så laddar debuterande Faïza Guène den dystra berättelsen med en stilla livslust och efterhand visar sig trots allt ett ljus i tunneln.
Kiffe kiffe imorgon kom ut i Frankrike för ett år sedan och har i dag sålt mer än 115 000 exemplar och översatts till 16 språk. Guènes träffsäkra och rappa språk som innehåller förortsslang och zigenska uttryck har fått vissa franska intellektuella att avfärda boken som en lättviktig bagatell och att den inte går att räkna som riktig litteratur. Kanske skulle den kulturella eliten må bra av lite vidsynthet.
Lär av Dorias mamma som för första gången åker in till Paris centrum för att se på Eiffeltornet, vilket imponerar grymt på henne: 'Det måste vara två eller tre gånger så högt som vårt hus, eller hur?'

Fakta: 

Kiffe kiffe imorgon
Författare: Guène, Faïza
Förlag: Norstedts

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu