Göteborgs Fria

Manifestation mot rivning av Församlingshemmet

På måndagskvällen samlades 80 personer för en manifestation mot rivningen av det ockuperade huset Församlingshemmet i Gamlestan. Ockupanterna har bildat en hyresgästförening för att istället kunna ta över huset.

– Vi har flyttat in här för att ha någonstans att bo och för att skapa en samlingsplats, säger Julia, som höll tal under manifestationen. Vi är emot att huset rivs, hade inte vi gått in här kanske de hade väntat i tre år till med att riva huset.

Det var mycket rörelse i och omkring det gamla församlingshemmet under måndagskvällen, folk fikade, pratade och gick husesyn i trevåningshuset. Sedan samlades alla slutligen för en lugn manifestation framför huset. Tidigare under dagen ordnade ockupanterna en annan manifestation då ungefär 30-40 personer dök upp.

FRIA hade tidigare skrivit om ockupationen som nu har pågått i en och en halv vecka. Ockupantgruppen kallar sig Frälsningspiraterna och de vill uppmärksamma bostadssituationen och skapa bostäder och möjligheter till olika aktiviteter i huset. Ägare är det kommunala bostadsbolaget Poseidon som fick rivningslov för huset för några veckor sedan.

– Det är vansinnigt att riva huset för att bygga dyra bostäder, det finns inte ett fel som inte vi kan fixa på ett par dagar, säger Jon Erik Andersson, en av ockupanterna. Vi hoppas att Poseidon kommer prata med oss så vi kan framföra våra förslag.

Både Julia och Jon Erik bor numer i huset och ingen av dem har någon annan lägenhet att bo i. Julia bor annars hos sin familj och ser ingen möjlighet att flytta hemifrån och Jon Erik tvingades lämna sitt inneboendekontrakt när han blev arbetslös och inte hade råd längre. För att få behålla huset har Frälsningspiraterna bildat en hyresgästförening.

– Vi vill skriva avtal med Poseidon om priser för hyra och el, säger Jon Erik.

Julia, Poseidon säger att de ska riva huset för att kunna bygga fler lägenheter, varför är ni emot det?

– Vi är inte emot att de bygger lägenheter, men när de bygger så bygger de dyra bostäder. De bygger inte lägenheter för studenter eller arbetare med låg lön utan de bygger helst för par som har två fasta inkomster. Vi menar att alla ska ha rätt till bostad.

Fotnot: Julia vill inte uppge sitt efternamn

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu