• Frank McCourt
Göteborgs Fria

Fängslande och underhållande om en brokig lärarkarriär

Magistern är den tredje fristående delen i Frank McCourts självbiografiska svit, som inleddes med den våldsamt framgångsrika Ängeln på sjunde trappsteget.

Frank McCourt föddes 1930 i New York av irländska föräldrar. Familjen återvände till fattigdomen på Irland fyra år senare, och som nittonåring gav sig Frank McCourt ensam tillbaka till New York. Efter att ha jobbat i hamnen några år bestämmer han sig för att bli lärare, och det är här Magistern tar sin början. Han kom att arbeta som lärare i engelska och sedermera kreativt skrivande i trettio år, och det var först efter pensionen som han debuterade som författare.
Det här är en berättelse om något på ytan så torftigt som ett lärarliv. Men visa mig den som inte fastnar för de inledande raderna, och jag ska visa dig en torrboll:
'Första dagen av min lärarbana var det nära att jag blev avskedad för att jag åt upp en elevs smörgås. Andra dagen var det nära att jag blev avskedad för att jag nämnde möjligheten till vänskapligt umgänge med ett får.'
Och den tragikomiska tonen är satt redan från början. Frank McCourt har verkligen förmågan att berätta medryckande, både om sig själv och sina vedermödor och om ett antal av de tusentals elever som genom åren haft förmånen att få ha honom som lärare. Han stöter verkligen på motstånd från sina motsträviga elever, och McCourt beskriver skickligt den svåra balansgången mellan att vara auktoritär och att vara en auktoritet.
Det är en väldigt vinglig lärarkarriär det handlar om. McCourts fallenhet för att utmana överheten och hans underbart oortodoxa undervisningsmetoder gör honom populär bland eleverna men impopulär bland rektorerna, och han drivs från skola till skola i en nedåtgående spiral av allt sämre befattningar, och det hade varit plågsamt att följa om det inte vore för Frank McCourts fantastiska berättarförmåga. Kanske har den sitt ursprung i den levande irländska berättartraditionen. Det är en livfull och uppriktig skildring, inte utan det muntliga berättandets lite suddiga tidsstruktur och ibland vissa upprepningar, och när man försvinner in i boken får man nästan känslan av att sitta mittemot McCourt på en mysig, lite sunkig pub med en öl i handen.
Bokens form ligger någonstans mellan roman, memoarer och en sorts handbok i konsten att undervisa och upplysa en skock ovilliga tonåringar. Texten flyter bedrägligt enkelt och lättläst fram, men rymmer bråddjup av livsvisdom. Trots att man inser att McCourts förmåga att fånga sina elevers intresse är genial är han aldrig i närheten av att skryta med sina högst okonventionella undervisningsmetoder. Tonvikten ligger i stället på hans personliga och professionella motgångar och hur han steg för steg övervinner dem. Att lära sig bemästra ett klassrum blir synonymt med att lära sig bemästra själva livet, och på samma vis som han lyckades locka sina elever till kunskap lyckas han trollbinda åtminstone den här läsaren tills det ringer ut och boken tar slut.

Fakta: 

Magistern
Författare: Frank McCourt
Förlag: Albert Bonniers

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu