Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus” | Fria.Nu
Fria.Nu

Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus”

Ett tjugotal fattiga ungdomar från Bogotá i Colombia anlitades av okända män för att arbeta i andra provinser. I själva verket förkläddes de till Farc-soldater för att sedan mejas ner av armén. Nu utreds ytterligare 700 fall där armén misstänks ha dödat ”falska” gerillakrigare.

En makaber skandal håller på att nystas upp i Colombia: militärer och kriminella ligor lurar ungdomar till områden där gerillan är verksam genom falska jobberbjudanden. Arméförband får sedan information om var ungdomarna befinner sig och dödar dem. Liken kläs ut till gerillakrigare och registreras som ”stupade i strid”. Officerarna som leder operationerna kan sedan kvittera ut bonusar för att ha oskadliggjort Farc-rebeller. Pengarna delas med ligorna som rekryterar de unga männen. Ligorna uppges även tjäna pengar på att berätta för myndigheterna var ”gerillakrigarna” finns. Uribe har infört stora belöningar för tips om Farc-gerillan.

För två månader sedan började mödrar i den fattiga Bogotá-förorten Soacha anmäla att deras söner hade försvunnit. Ungdomarna hade erbjudits mystiska arbeten vid kusten några hundra kilometer norr om Bogotá. När sönerna varken återvände eller kunde nås via telefon blev kvinnorna oroliga.

Så småningom visade det sig att oidentifierade döda gerillakrigare på bårhuset i Ocaña, en by nära gränsen mot Venezuela, i själva verket var de försvunna ungdomarna. Trots att bussresan från Bogotá till Ocaña tar 18 timmar hade flera av dem dött bara en eller två dagar efter att de hade lämnat huvudstaden. Flera av offren hade tidigare begått mindre brott, men ingen var känd för att ha kontakt med Farc.

– Terrorister har nästlat sig in i armén, sade president Alvaro Uribe upprört under det iberisk-amerikanska toppmötet i El Salvador förra veckan.

För att förekomma kritik tog Uribe tre generaler och ytterligare 24 officerare ur aktiv tjänst i väntan på vidare utredningar. Generalerna anklagas för att inte ha tagit interna anmälningar om brotten på allvar. Några dagar senare valde arméns överbefälhavare, Mario Montoya, självmant att avgå.

Skandalen kunde inte ha briserat vid ett sämre tillfälle för regeringen. FN:s människorättskommissionär, Navi Pillay, var just då på besök i Colombia för att prata om mänskliga rättigheter – Uribes svaga punkt – med presidenten.

Flera politiker i Uribes stödpartier har visat sig stå paramilitärerna nära. De reaktionära milisgrupperna har gjort sig skyldiga till otaliga massakrer och mord på vänsterpolitiker sedan 80-talet. Under de senaste åren har paramilitärerna formellt sett lagt ned vapnen efter ett fredsavtal med regeringen.

Men många paras-ledare har helt enkelt gått över till vanlig brottslighet eller knarksmuggling. Uppåt 800 rekryterare av falska gerillakrigare misstänks vara före detta paramilitärer.

Det blir nu ännu svårare för Uribe att undgå kopplingarna mellan honom själv och människorättsbrott begångna av paras och armén.

Alvaro Uribe har haft ett gott förhållande till armén sedan han vann presidentvalet 2002 med löftet om att besegra Farc-gerillan. Han har flera gånger försvarat armén från anklagelser om att de samarbetar med paramilitärerna. Nu måste han visa att han är beredd att stöta sig med arméledningen för att gå till botten med morden på ungdomarna.

Skandalen skakar Uribes så kallade ”demokratiska säkerhetspolitik” – där framgång mäts i antalet dödade gerillakrigare – i sina grundvalar. Riksåklagaren Mario Iguarán har ifrågasatt om det är lämpligt att betala ut belöningar till civila för uppgifter som leder till att gerillasoldater dödas eller tillfångatas. Som svar bad Uribe riksåklagaren att fundera två gånger innan han kritiserade säkerhetspolitiken offentligt igen.

Än så länge vet man inte hur många ungdomar som har mördats och klätts ut till Farc-rebeller. Åklagarmyndigheten översköljs av anmälningar om försvunna ungdomar över hela landet. Hela 700 misstänkta fall är nu under utredning.

Fakta: 

Karen National Union, KNU, är en väpnad grupp som verkar i gränsområdet mellan Burma och Thailand. KNU har sedan 1949 kämpat för självständighet och mot den burmesiska regeringen genom sin väpnade gren, Karen National Liberation Army, KNLA.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu