Ökad aktivitet bland högerextremister inför valet | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Ökad aktivitet bland högerextremister inför valet

Förra fredagen var det fritt fram för alla större partier att affischera stan med sina budskap. För vänsterpartiet blev lyckan kort. Affischerna försvann och på en högerextremistisk hemsida fann man bilder på när affischerna brändes. Några misstänkta finns ännu inte, men experter menar att den nazistiska aktiviteten alltid ökar i samband med val.

När affischeringen inför valet släpptes fri för de större partierna i fredags var vänsterpartiet ute och satte upp cirka 300 affischer på stolpar runtom i Göteborg. Men redan samma natt hittades affischer från både vänsterpartiet och kommunistiska partiet nedbrända på marken. Dagen efter fick vänsterpartiet veta att deras affisher inte längre fanns på stan - alls.
- Vi är fortfarande osäkra på hur det ser ut i ytterområdena men i innerstan kan jag nog drista mig till att säga att mellan 90 och 100 procent av våra affischer med stolpar är borta, berättar Mats Pilhem ordförande för vänsterpartiet i Göteborg.
- Vi har ju ett antal medlemmar som öppet driver debatten kring rasism som regelmässigt utsätts för hot, men för att hitta en liknelse till den här typen av vandalism av partimaterial får vi gå tillbaka till åttiotalet, säger Pilhem.
Men historikern och forskaren inom just svensk nazistisk historia som disputerade med sin avhandling Hakkorset och Wasakärven från Göteborgs universitet 1990, Heléne Lööw, menar att denna typ av valsabotage inte är något nytt, utan något som dyker upp någonstans inför varje val.
- Detta är ingen ny trend. Förstörelse av valmaterial av dessa grupper har förekommit alltid. Det man möjligen kan argumentera är nytt är tillkomsten av internet som ju underlättar deras budskapsspridning, menar hon.

På den högerextrema hemsidan Info14 kunde man senare under lördagen, under rubriken 'Kommunistfritt Göteborg', se bilder på när partiets valaffischer brinner. Vid bilderna står det att läsa att skyltarna 'omhändertagits' och 'konfiskerats' så att 'nationalisterna bakom de symboliska handlingarna fortsättningsvis slipper se kommunistpropaganda i staden.' Och just symboliken är en viktig faktor i detta sammanhang. Att bränna material är en symbolisk nazistisk handling då man bland annat associerar till Kristallnatten, 9-10 november 1938 då 267 synagogor brändes, hundratals judar mördades, 30 000 skickades till koncentrationsläger och över 7000 affärslokaler vandaliserades i Tyskland.
- Att de just bränner valtavlorna ger otäcka kopplingar tillbaka till Nazityskland där nazisterna även brände ett stort antal böcker av oliktänkande, menar Mats Pilhem som hoppas att det hela stoppar med detta.

Vänsterpartiet har polisanmält ärendet och hos polisen är det kriminalunderrättelsetjänstroteln som arbetar med sådana här frågor. Men trots att de menar att de har god koll på de olika högerextremistiska grupperingarna i Västra Götaland har de, i dagsläget, inga misstänka till attackerna på partiernas valaffischer.
- Nej, det har vi inte, men vi ser allvarligt på det inträffade eftersom graden av organisation är hög och har nu extra tillsyn över valstugor och partimaterial på stan, säger polisens presstalesman i Västra Götaland, Thomas Fuxborg. Detta är ett hot mot demokratin och människor får inte bli hotade för sina åsikter inför ett val, menar han.
- Det är viktigt att dessa grupper uppmärksammas hos polis och rättsväsende. Risken är annars att sådana här antidemokratiska attacker växer och utvecklar sig till ett hot mot vallokaler och informationsforum för allmänheten inför valet. Det får inte ske, menar Mats Pilhem.
- Man kan notera att den högerextrema aktiviteten har ökat successivt över tid i Sverige men sedan är det alltid en ökad aktivitet i samband med val, menar Heléne Lööw. I år är det ju dessutom så att en av deras egna, nationalsocialistisk front, ställer upp i i vissa kommuner vilket har lett till en extra ökad aktivitet runt om i landet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu