Göteborgs Fria

”Vi kommer tvingas att flytta”

Flera remissinstanser ger alltså hård kritik mot utredningen. Man menar att segregationen och klassamhället kommer öka och att resurssvaga kommer tvingas att flytta. Samaheh Khorassani är en av dem.

I Samaheh Khorassanis lägenhet i Linnéstaden är hallen full med flyttkartonger. Efter att ha flyttat runt mellan andrahandslägenheter är hon och sambon Joakim Malting glada över förstahandskontraktet mitt i stan.
– Men går utredningen igenom måste vi flytta igen, säger Samaheh Khorassani. Det känns som ett slag i magen.
Ett av utredningens förslag är att allmännyttans syfte ska vara att gå med ekonomisk vinst, inte att tillgodose sociala behov. Det innebär höjda hyror och svårigheter att bo kvar för många hyresgäster.
De flesta remissinstanserna har riktat skarp kritik mot utredningen. Tre av dem är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Hyresgästföreningen och allmännyttans bransch- och intresseorganisation SABO. Per Henningsson, förbundsjurist hos SKL, tycker att det är märkligt att utredaren tolkat begreppet ”affärsmässig grund” som att kommunala bostadsbolag alltid ska sträva efter stor vinst.
– När utredningen säger att kommunala bostadsbolag inte har något samhällsansvar har man hoppat över grundlagen, som innebär allas rätt till bostad, säger han.
Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig hos SABO, instämmer i kritiken.
– Vi tycker att man ska arbeta affärsmässigt, men inte att man ska försöka tjäna så mycket pengar som möjligt. Det kan många gånger vara lönsamt att ta samhällsansvar även om resultatet inte syns lika tydligt i bokslutet.

Utredaren vill att marknaden ska präglas av så kallade efterfrågestyrda hyror, något som många liknar vid marknadshyror. Efterfrågestyrningen innebär att hyresvärdar får höja hyrorna tills de sökande reducerats till lika många som antalet lägenheter. Hyrorna kommer då höjas mest i attraktiva områden. Linnéstaden är ett sådant område. Majorna, Centrum och Örgryte är andra. Med utredarens förslag blir det tillåtet för hyresvärdarna att höja hyran med tre procent plus inflation varje år. Inflationen ligger nu på ungefär fyra procent, så höjningen skulle i dag vara totalt sju procent.
Samaheh Khorassani och Joakim Malting betalar 6 900 kronor i hyra, så deras hyresökning skulle med dagens inflation bli 483 kronor per månad.

Hos Hyresgästföreningen ligger utredningen som ett tungt moln över verksamheten.
– Jag blir förbannad när jag tänker på det, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare i Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.
Han menar att utredningen innebär slutet för flera decenniers system där hyressättningen bestämts genom förhandlingar mellan Hyresgästsföreningen och allmännyttans hyresvärdar. Och där allmännyttans hyror varit normerande för de privata.
– I praktiken innebär utredningen att Hyresgästföreningen inte kan förhandla mer, säger han. När hyrorna kan tvångshöjas med sju procent finns det inte längre några förhandlade hyror. Att de kommunala bostadsbolagen ska fungera som vilka företag som helst, istället för att följa självkostnadsprincipen, kommer slå sönder hela den svenska modellen.
Även SABO, som representerar Hyresgästföreningens motparter i förhandlingarna, är negativa till de efterfrågestyrda hyrorna.
– Vi vill fortsätta förhandla lokalt, inte ha en ökad statlig inblandning. Därför säger vi nej till utredningens förslag om att ändra bruksvärdessystemet och införa efterfrågestyrda hyror, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Lennart Sjöstedt menar också att det finns en brist i själva logiken kring efterfrågestyrda hyror.
– Man stirrar sig blind på efterfrågan, istället för att öka utbudet. Färre söker om priset stiger, det kommer synas färre personer i statistiken, men personerna finns ju kvar ändå.

Göteborgs demografiska karta kommer förändras radikalt om utredningen går igenom, enligt Hyresgästföreningen. Enligt dem är 27 procent av hyreshushållen i områdena Centrum, Linnéstaden, Örgryte och Majorna låginkomsttagande som kommer få det svårt att klara hyreshöjningarna. En grupp som drabbas hårt är ensamstående föräldrar och deras barn, bland ensamstående bor 62 procent i hyresrätt och många har dåligt med pengar.
– De med låg- och medelinkomst kommer att flytta ut och in flyttar de som har det bättre, säger Lennart Sjöstedt. Centrala Göteborg blir ett reservat för de rika. Det blir en uppdelning mellan rika och fattiga i en stad som redan är uppdelad. All erfarenhet från historien visar att den typen av uppdelningar leder till sociala spänningar.
Kommunen kan också tvingas sälja ut allmännyttan, när de kommunala bostadsbolagen drivs i vinstsyfte, menar Jörgen Mark-Nielsen från SABO.
– Det finns en stor risk att kommunerna säljer bostadsföretag om det är mer lönsamt än att behålla dem. Det som då händer är att alla inte klarar av att skaffa sig en bostad på marknadens villkor och att kommunerna i stället tvingas bygga särskilda bostäder för fattiga människor. Då har vi fått ”social housing”, menar Mark-Nielsen.
Fenomenet ”social housing” är offentligt finansierade bostäder, som till skillnad från den svenska allmännyttan ofta bara får bebos av socialt utsatta och ekonomiskt svaga grupper.
Lena Magnusson Turner, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala har forskat om social housing, som är förekommande i många europeiska länder.
– USA och Storbritannien är skräckexempel, säger hon. Visst, de boende har tak över huvudet, men här ansamlas grupper med hög arbetslöshet som man ärver av varandra. Det är inte värdigt att ha en sådan bostadsmarknad.

Vart ska då alla ta vägen om utredningen röstas igenom? Eftersom det är bostadsbrist i hela Göteborg kommer därmed alla områden drabbas av hyreshöjningar, om än inte lika mycket som i de attraktiva områdena, enligt Lennart Sjöstedt. Han menar att många kommer bli tvungna att dela lägenheter eller flytta utanför kommunen.
Samaheh Khorassani är orolig inför framtiden.
– Jag blir ledsen – när man borde sträva efter integration i Göteborg och hela Sverige, så går man rakt emot, säger hon. De med låg inkomst, invandrare, studenter, ska ut ur stan. Varför ska bara höginkomsttagare få bo i stan, den är väl till för alla?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu