Oppositionen i Venezuela vill ha Rosales som president | Fria.Nu
Fria.Nu

Oppositionen i Venezuela vill ha Rosales som president

Den 3 december är det val i Venezuela. De flesta stöder president Chávez. Men nu har oppositionen en gemensam kandidat: socialdemokraten Manuel Rosales.

Hugo Chávez har varit president i sju år. Under den tiden har oppositionen inte haft någon gemensam president-kandidat. Men nu stöder koalitionen Enhet en gemensam kandidat. Många partier är med i Enhet. Där finns kristdemokrater, socialdemokrater, socialister och center-höger-partister.
Enhets kandidat heter Manuel Rosales. Han är guvernör i delstaten Zulia, som har mycket olja och jordbruk. Rosales är socialdemokrat. Julio Borges ställer upp i valet som vice-president till Rosales. Borges är en viktig ledare i oppositionen. Teodoro Petkoff är redaktör för en tidning i Venezuela. Han är kritisk mot regeringen. Han säger att oppositionen nu kan känna hopp.

I april år 2002 var det en kupp mot Chávez. De som gjorde kuppen planerade att en övergångs-regering skulle regera Venezuela. Manuel Rosales skrev under på att han stödde övergångsregeringen. Rosales säger att han trodde att Chávez inte ville vara president längre. Någon hade spritt en falsk nyhet om att Chávez skulle sluta som president.
Många säger att det var fel att Rosales stödde kuppen. Men då säger Rosales att Chávez ledde en kupp mot en tidigare president år 1992. Rosales motståndare säger också att han är korrumperad.
En stor del av medelklassen kommer troligen att rösta på Rosales. De är trötta på Chávez, som vill bestämma väldigt mycket. Chávez för en politik som hjälper de fattiga. Men hans politik ger inte medelklassen mer pengar. Dessutom är det mycket brottslighet i Venezuela. Chávez har inte lyckats stoppa brottsligheten.
Många av dem som stöder Chávez är arbetslösa eller har informella jobb. Regeringen har sociala program för att hjälpa fattiga människor att utbilda sig. De kallas för 'misiones'.
Många av de fattiga är med i regeringens misiones. De stöder Chávez för att de tycker att misiones är bra.
Rosales säger att han vill ha kvar misiones. Han säger också att de arbetslösa ska få pengar om han vinner valet. Han ska göra mer för att stoppa brottsligheten.
Chávez har varnat för att USA kan invadera Venezuela. Därför har han köpt vapen och krigs-flygplan. Rosales kritiserar Chávez för detta. Han säger:
- Vi tänker inte föra krig på låtsas. Vi tänker byta krigsflygplanen mot sjukhus.
Rosales vill arbeta med sociala frågor ungefär som Chávez. Men han säger att Chávez vill bestämma för mycket själv. Han tycker också att Chávez slösar bort pengarna som Venezuela får för sin olja.
Men kommer människorna i Venezuela att lita på Manuel Rosales? Han kommer från Venezuelas gamla politiska system. Det påminner folk om korruption och falska löften. Dessutom stöder USA Rosales. USA är fiende till den populäre Chávez.

Ännu stöder de flesta Chávez. Han kan fortsätta att arbeta med utrikespolitik. Han har nyligen varit i Ryssland, Vietnam, Iran och andra länder. Han söker efter andra länder som vill att Venezuela ska vara med i FN:s säkerhetsråd.
De senaste åren har Chávez också blivit en ledare för samarbetet mellan länderna i Sydamerika. Kanske vill han leda en grupp av länder som vill minska USA:s makt över politiken i världen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu